Kozma Mónika: A gazdaságfejlesztési program mindenki számára jó

A magyar kormány által finanszirozott, erdélyi gazdákat és vállalkozókat segitő gazdaságfejlesztési programok már a harmadik szakaszba jutottak. Először, kisérleti jelleggel a Maros-mezőségi régióban alkalmazták, majd Beszterce és Kolozs megyére is kiterjesztették e pályázati rendszert. Nemrég fejeződött be a Kolozs és Beszterce megyei településekre kiirt pályázatok elbirálása, melyek nyomán több mint 400 mezőgazdasági termelő, valamint kis- és középvállalkozó részesül támogatásba. A mintaprogram sikerére alapozva, a tavaly a magyar kormány a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá.

A székelyföldi programmal  kapcsolatosan Kozma Mónika, a Pro Economica Alapitvány ügyvezető elnöke hirportálunknak elmondta:

„Ami e területi programot illeti, a székelyföldi program már a harmadik. Ennek az előkészitése során a Versenytanácsnál bejelentettük szándékunkat és elmondtuk, hogy milyen tipusú felhivást fogunk meghirdetni. A román hatóságokkal ennél több egyeztetésre nem volt szükség. Egyébként minden kétoldalú román-magyar találkozón, főleg külügyminiszteri szinten, a magyar állam által támogatott gazdaságfejlesztési programok általában szóba kerülnek. Úgy gondolom, hogy a román politikusok is már meggyőződtek arról, hogy a program mindenki számára jó és nincs ebben semmi vesziteni valójuk. Ezért már nem kell különösebb egyeztetés minden egyes felhivás előtt.

Székelyföld tekintetében két lépcsős lesz a pályázat. Az úgynevezett nagy mezőgazdasági egységek, feldolgozóipari egységek támogatására kiirt pályázat nemrég lejárt.  Összesen 12 pályázatunk van, ami elbirálásra fog kerülni. A második lépcső, a kisösszegű, vissza nem téritendő, 15 ezer eurós mezőgazdasági támogatás lesz. Ezzel kapcsolatosan jelen pillanatban még nem tudom megmondani mikor fogjuk a felhivásokat inditani, mivel először le kell zárnunk a nagyberuházást, hogy lássuk milyen összeg marad.

A nagyberuházásoknal az önrész, mint állami támogatás, 50%-os volt. Ezt egyébként előirányozza a Közép-romániai fejlesztési régióra vonatkozó európai uniós megállapodás is”.

Arra a felvetésünkre, hogy a három székely megye (Maros, Harghita és Kovászna) és Bolzano megye (Dél-Tirol) képviselői  által nemrég aláirt szándéknyilatkozatot egyes román szervezetek vehemesen birálták, köztük a Románia  Modernizálásáért Nemzeti Koalició is, amely közleményében úgy vélte, hogy a szándéknyilatkozat veszélyezteti Románia nemzetbiztonságát, Kozma Mónika kijelentette:

„Az ők felháborodásuk, véleményem szerint, csak egy megszokott reakció, hiszen minden esetben teljesen elutasitó magataratással reagálják le az ilyen tipusú szándékokat. Azt tudjuk mondani, hogy részükről hiányzik a nyitottság a párbeszédhez. Igazából azzal kivánják megoldani a helyzetet és elkerülni azt a fajta felelősségvállalást, hogy leüljenek tárgyalni bizonyos dolgokról, hogy már egyből elutasitanak abszolút mindent”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:szekelyhon.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.