0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének frissen megválasztott új elnöke a Pénzcentrumnak adott interjúban arról beszélt, hogy  Magyarországon annyira nem fizetik meg a pedagógusokat, hogy vannak tanárok, akik Békés megyéből Romániába járnak át tanítani. A román pályakezdő tanárok fizetése ugyanis nettó 50 euróval több, mint magyar kollégáiké, ráadásul ezért a pénzért csak heti 18 órát kell tanítaniuk.

„Ennek ellenére ott 150 ezren kimentek az utcára, ez is mutatja, hogy nagyon komoly gond van. Azt is tudjuk, hogy Békésből átjárnak Arad megyébe tanítani magyar pedagógusok, mert megéri nekik”, fűzte hozzá Totyik Tamás.

Az interjúban az is szóba került, hogy miért olyan nehéz mozgósítani a pedagógustársadalmat Magyarországon. Mint mondta, irigylésre méltó a Romániában mozgósított tömeg, de kiemelte, hogy ott nincs sztrájkjogot korlátozó törvény. Arra a kérdésre, hogy tényleg ez a törvény okozza-e a Magyarországon uralkodó apátiát, úgy felelt, hogy a sztrájktörvény is egyértelműen korlátozó tényező, ugyanakkor a másik – amivel a kormány szerinte nagyon is tisztában van – hogy minél kisebb településre mennek, annál alacsonyabb a sztrájkhajlandóság. „Ennek két oka van. Az egyik, hogy még ez a nyomorúságos fizetés is áhított bér ezeken a kistelepüléseken. Nagyon elszántnak kell lenni, hogy valaki beleálljon a sztrájkba, mert a helyi társadalom elég komoly megvetést gyakorol. A másik, hogy ezeken a hátrányos helyzetű településeken a röghöz kötöttség az úr. Ha az ingatlanjaikat eladnák a kollégáink, hogy Budapestre vagy egy megyeszékhelyre költözzenek, ahol a munkaerőpiac számukra jobb lehetőséget kínál, az eladott lakásuk ára egy új lakás árának egyötödét, egyhatodát érné csupán” – magyarázta.

Szintén tényezőként említette, hogy bizonyos pedagógusok a jelen körülmények ellenére is a kormánypártokkal szimpatizálnak,

és számukra teljesen mindegy, hogy milyen munka- és életkörülmény van, ők akkor is vállalják a hátrányos munkavállalói állapotot, és nem hajlandók megmozdulni, nehogy kormányellenes lépésnek tekintsék. Miközben egyébként – hangsúlyozta Totyik Tamás – a szakszervezet pusztán az oktatáspolitika jobbá tételéért lép fel.

Végezetül pedig megemlítette azt a nagyon szűk réteget is, akiknek jobbmódú párjuk van. A megosztottság nagyon keményen jelen van a pedagógustársadalomban. A kormány ügyesen alkalmazta az „oszd meg és uralkodj” technikáját – értékelt a PSZ megválasztott elnöke.

Forrás: nepszava.hu

Foto: Népszava

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.