0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

A Csíki Sör sörgyár társtulajdonosa fizetésképtelenséget jelentett a hargitai székhelyű cégnél. A Csíki Sör egy tíz évvel ezelőtt alapított kézműves sörmárka, egyike az első kézműves söröknek

A Hollandiában bejegyzett Lixid Holding BV csődeljárást kezdeményezett a Csíki Sör gyártója, a Lixid Project SRL ellen – jelentette hétfőn a Hargita Megyei Bíróságra hivatkozva a Voice of Hungary és a Transtelex.

A holland Lixid Holding, a Csíki Sör gyártójának, a Hargita megyei Lixid Projectnek 50 százalékos tulajdonosa a Hargita megyei bíróság szerint csődeljárást kezdeményezett a sörgyártó cég ellen. A hitelező a Lixid Holding. A cég másik tulajdonostársa Lénárd András, aki egyben a vállalkozás alapítója is.

A Csíki Sör a  Facebook-oldalán reagált, mondván, nem mentek csődbe.

A Lixid Holding BV fizetésképtelenséget jelentett. A Lixid Project SRL ellen azért indult eljárás, hogy a bíró a bizonyítékok (érvek és ellenérvek) alapján eldönthesse, hogy valóban fennáll-e ez a helyzet.

A Lixid Holding BV fizetésképtelenséget jelentett. A Lixid Project SRL ellen azért indult eljárás, hogy a bíró a bizonyítékok (érvek és ellenérvek) alapján eldönthesse, hogy valóban fennáll-e ez a helyzet.

A vállalatot vizsgálatnak vetik alá és elemzik, hogy miért került ebbe a helyzetbe, miért nem tudja kifizetni az adósságait. A Transtelex,által megkérdezett szakértő szerint a fizetésképtelenség nem jelent csődöt, nem jelent felszámolást.

A fizetésképtelenségi eljárás a vállalat átszervezéséhez is vezethet. Emellett fennáll a lehetőség, hogy a két fél megegyezésre jut, és így vagy úgy visszafizeti az adósságot.

A szakértő azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartozástól függően a tulajdonos köteles saját maga ellen is fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezni. A szakértők szerint a cég mérlegében szereplő számok katasztrofálisak.

A Lixid Project az egyik legnagyobb sörgyártó, 2022-ben a hatodik helyen áll (a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint) egy olyan ágazatban, amelyet mennyiségét tekintve a multinacionális vállalatok uralnak. A Lixid Project forgalma 2022-ben 30 millió lej volt, ami 6%-kal több, mint az előző évben, a pénzügyminisztérium adatai szerint. A gyártó az elmúlt négy évben veszteségről számolt be. Így 2022-ben a vállalat 4,4 millió lejes nettó veszteséget jelentett, és átlagosan 117 alkalmazottal kevesebbet foglalkoztatott, mint az előző évben. A gyártó azonban 2022-ben a felére csökkentette veszteségét az előző évhez képest.

Emlékeztetnünk kell arra, hogy 2017-ben a Csíki Sör „márkacsatát” vesztett a multinacionális Heineken ellen.

Az ok? A multinacionális vállalat tulajdonában lévő védjegy „tisztességtelen” használata a csíkszentsimoni székhelyű sörgyár által. A két név: „Igazi Csíki Sör” és „Ciuc Premium” a Heineken Románia szerint egy és ugyanaz.  „Nem fogadjuk el, hogy az egyik márkanevünket egy másik cég használja, hogy ezzel zavart keltsen a fogyasztókban” – közölte a Heineken.

*****

Ki az a Lénárd András?

Az 1977 szeptemberében Csíkszeredában született Lénárd András székelynek, de nagyszülei után örménynek és szásznak is tartja magát. Miután betöltötte a 18. életévét, Amerikában akart szerencsét próbálni.  A telefonkönyvben keresett olyan, az Egyesült Államokban élő magyarokat, akik hajlandóak lennének munkát adni neki. „A véletlenszerűen kiválasztott hatodik névre kaptam igenlő választ, így kerültem néhány száz dollárral a zsebemben a connecticuti családhoz mentem, ahol festőként dolgoztam. Most is szívesen festek” – mondta Lénárd András. Öt év és néhány hónap után visszatért az országba, és vállalkozni kezdett, bár a nagymamája papnak is el tudta volna képzelni, annyira jól olvasott az egyházi könyvekből.

Forrás: facebook.com/hargitaujsag

Foto: Népszava/24.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.