0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

A Telenor telekommunikációs csoport megbizásából készült kutatás szerint Magyarországon a diákok és szüleik nagy része elégedett a távoktatással. Számos válaszadó úgy vélte, hogy a digitálisan folytatott képzés kreatívabb és személyre szabottabb a tantermi oktatásnál.

A diákok és szüleik többsége szerint jól ment a koronavírus-járvány miatt bevezetett távoktatásra történő átállás, derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amelyet a Telenor megbízásából végzett az Ipsos. A tanulókat és a családjaikat arra kérték, a saját véleményük alapján mondják el, hogyan élték meg a távoktatás első négy hetét. A válaszok alapján a diákok kicsit több mint fele tölt átlagosan napi 2-6 órát online tanulással. A tanulók és szüleik 58 százaléka volt összességében elégedett a digitális oktatással, s mindössze 13 százalékuk nem volt megelégedve az otthonról tanulás rendszerével. A kezdeti nehézségeket tapasztalók 67 százaléka mondta, hogy az első 4 hét után már teljesen olajozottan ment a tanulás az új formában.

A válaszadók több mint fele vélte úgy, hogy egyes órák esetében nehezebb volt az adaptálódás. Ebben szerepe lehet annak, hogy nagyobb számban elérhetők a matematikára és az idegennyelvekre specializálódott alkalmazások, míg a többi tantárgyhoz nehezebb és időigényesebb előre elkészített online tananyagot találni. A válaszok alapján a legtöbb iskolának sikerült három vagy kevesebb platformmal megoldania a tanítást, viszont akadtak olyanok is, akiknek legalább 6 felületet kellett használniuk. A legnépszerűbb az eKRÉTA, ezt követik az általános kommunikációs csatornák, mint a Facebook, az Email és a Zoom, illetve a Microsoft Teams.

A szülők kétharmada szerint a diákok hasznos digitális képességeket is szereznek a távoktatási eszközök használatával. Sőt, többségük úgy érzi, hogy a saját digitális tudásuk is fejlődött azáltal, hogy segítenek a gyerekük tanulásában. A válaszadók negyede vélte úgy, hogy kreatívabbá vált az oktatás, s 29 százalékuk szerint több információhoz tudnak így jutni a diákok. A megkérdezettek 24 százaléka érezte személyre szabottabbnak a képzést. Leginkább a személyes találkozást és az osztályközösséget hiányolták a tanulók, és a fizikai szeparáció okozta mentális kihívásokat említették nehézségként. A megkérdezettek közel 40 százaléka nem találta kielégítőnek a tanárok digitális előismereteit, és szintén ekkora arányban gondolták úgy, hogy nem mindenkinek van hozzáférése a megfelelő eszközökhöz.

Forrás:magyarnemzet.hu

Foto:magyarnemzet.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.