0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second
kolozsvar
Forrás: itthon.ma

A határon túli magyar autonómiatörekvések magyarországi támogatásáról vitatkozott a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Schiffer András, az LMP társelnöke, tájékoztatott az MTI.

    Schiffer András úgy vélte, hogy Magyarország feladta a határon túli autonómiatörekvések támogatását azzal, hogy az értékelvű külpolitikát a pillanatnyi gazdasági érdekek kiszolgálásával helyettesítette. 

    „A kalmárkodásnak alávetett geostratégia azt a látszatot keltette, hogy Magyarország Putyin csatlósa, és ezt Bukarest remekül kihasználja. Ezzel házal Brüsszelben, Washingtonban, ez pedig óriási csapás a határon túli magyarság törekvéseinek”, jelentette ki Schiffer András.

    Az LMP társelnöke szerint ez azért is rossz, mert a térség országai fokozottan egymásra lennének utalva, csak akkor lenne esélyük a felemelkedésre, ha együttműködnének egy új Európa megfogalmazásában.

    Gulyás Gergely cáfolta, hogy a kormány letért volna az értékelvű külpolitika útjáról, és méltánytalannak tartotta azt a vádat, hogy nem támogatják a határon túli autonómiatörekvéseket. „Egy ilyen jellegű magyar állami tevékenység 2012 januárja óta a magyar alkotmánnyal is ellentétes lenne”, jelentette ki a fideszes politikus. Azt azonban elismerte, hogy „Magyarországnak nem jó a nemzetközi elismertsége, és ez sok esetben az érdekérvényesítő képessége erejét is mérsékli”.

    Példaként hozta fel, hogy a kormányoldalnak az Európa Tanácsban a kisebbségi jogok érvényesítése helyett arra kell pazarolnia az energiáját, hogy elhárítsa azt a „Magyarország elleni hadjáratot”, amelyet a MSZP is támogat. „Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy a nemzetközi szervezeteken belül a magyar érdeket közösen tudjuk érvényesíteni”, vélekedett ki a frakcióvezető-helyettes.

    Azt is hozzátette azonban, hogy nem kell csodát várni a nemzetközi szervezetektől. Antall József, Horn Gyula és Orbán Viktor első kormánya alatt jó volt Magyarország nemzetközi megítélése, de akkor sem sikerült előbbre mozdítani a határon túli autonómiatörekvéseket.

    Gulyás Gergely is úgy látta, hogy a térség országainak a közös fellépését „az alapvető közösségi jogok megtagadása” akadályozza. Hozzátette, az együttműködés szükségességének a belátását várják valamennyi környező állam politikai elitjétől. „A magyar politikai, társadalmi és tudományos elitnek is arra kell törekednie, hogy erre rádöbbentsük a szomszédos államokat”, mondotta a politikus.

    Schiffer András szerint az egymásrautaltság felismerését az is hátráltatja, hogy a nagyhatalmak a térség országai közötti konfliktusok kihasználásával tudják a saját geostratégiai érdekeiket érvényesíteni.

    Az MTI tudósítójának a kérdésére, hogy Magyarország kezdeményezi-e az 1996-ban aláírt román-magyar alapszerződés felülvizsgálatát, mindketten árnyalt választ adtak. Korábban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke indítványozta az alapszerződés felülvizsgálatát, és megfeleltetését a 21. századi realitásoknak. Amint Toró T. Tibor egy tavalyi sajtótájékoztatón elmondta, a felek 2015. szeptember 16-ig jelezhetik egymásnak, ha változtatni szeretnének a szövegen. Ha ezt nem teszik, az alapszerződés hatálya 2016 szeptemberétől újabb tíz évre meghosszabbodik.

    Gulyás Gergely a kérdésre elmondta, a módosítási kezdeményezésnek kizárólag szimbolikus jellege lenne, hiszen alig van esélye annak, hogy a jelenlegi román kormánnyal sikerüljön megállapodni a kényes kérdésekről. „Azt kell mérlegelni, hogy egy ilyen szimbolikus kezdeményezés az erdélyi magyar közösség érdekében áll-e” – jelentette ki Gulyás Gergely. Schiffer András úgy vélte, a lehetőséggel élnie kellene Magyarországnak, de annak a tudatában kellene megfontolni a magyar lépést, hogy Romániában a magyar-román viszony „belpolitikai kártya”, és „a jó szándékú magyar felvetés is a román választási küzdelem részévé válhat”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.