0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Az Innsbrucki Menedzsment Központ (MCI) „Előkelő vendégek” című konferenciasorozata keretében nemrég angol nyelvű előadásra került sor, amelyen Carles Puigdemont európai parlamenti képviselő, a spanyol igazságszolgáltatás elől menekülő, Katalónia tartomány egykori elnöke válaszolt az konferencián részt vevő egyetemista kérdésére. Carles Puigdemont ez alkalommal kifejezésre jutatta mélységes egyet nem értését Orbán Viktor és kormánya tevékenységével kapcsolatosan, bírálva a magyar miniszterelnök beszédének Európára gyakorolt ​​hatását.

A beszélgetés a következőképpen zajlott:

Kérdés a hallgatóság sorából: Szeretném tudni az Ön véleményét Orbán Viktor újraválasztásáról és arról, hogy hogyan sikerül neki az EU-n belül ilyen könnyen felemelkednie és önkényuralkodónak lennie (a beszélgetés moderátora kiegészítette a kérdést, mivel nem hallatszot elég jól: Orbán újraválasztása és a demokráciától való eltávolodásának tendenciája).

Válasz: Nagyon kritikus vagyok Orbán Viktor rendszerével szemben, mert ami ma történik Magyarországon veszélyt jelent az egész európai demokráciára. Az én szempontomból a kisebbségek iránti tisztelet – legyen az szexuális, vallási, politikai – elengedhetetlen demokráciáink megerősítésében.  Tehát ezeket az elméleteket, amelyek a migránsokat vagy a kisebbségeket életünk kockázatának tekintik, nem osztom, ezek nem tartoznak az európai életmódhoz.

Ezért támogatok minden olyan döntést, amelyet az Orbán-kormány ellen hoznak az európai intézmények (kötelezettségszegési eljárás), a “törvény uralmának” (the rule of law), az európai törvényes szabályok tiszteletben tartásáért.

Ha nem így lépnek fel, akkor olyan precedens születhet, amely veszélybe sodorhatja az egész Európai Uniót, és itt nemcsak Magyarországról beszélünk, hiszen ez érvényes Spanyolország esetében is.

A kelet-európai országok véleményével csak úgy tudunk egyetérteni, ha nem értünk egyet az európai kettős mércével: miért vagyunk olyan bátrak szembeszállni Orbánnal vagy a lengyel rendszerrel, és miért hallgatunk annyira, amikor rájövünk, hogy Spanyolország erőteljesen kémkedik a politikai döntéshozók után. Ez megint egy probléma.

Az előadás a YouTube csatornán hallgatható meg (a legérdekfeszítőbb a 44. perc lévén),  az alábbi cím alatt: MCI | Distinguished Guest Livetalk | Carles Puigdemont, 130th President of Catalonia

Fordította: Székely Dénes

Foto: youtube.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.