0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Az Egészségügyi Minisztérium negyven ezer adag HPV-vakcinát osztott ki az ország közegészségügyi osztályainak, köztük Hargita, Kovászna és Maros megyében is, amelyek az igényelt adagokat elosztják a háziorvosoknak.

A 11–14 éves lányok immunizálására szolgáló humán papillomavírus (HPV) vakcina beszerzését az Egészségügyi Minisztérium bonyolította le a szülők/törvényes képviselők háziorvosokhoz intézett kérelmei alapján – áll az Egészségügyi Minisztérium sajtónyilatkozatában.

Megjegyzendő, hogy három típusú vakcina létezik (kétértékű HPV vakcina – a 16 és 18 virusmutáns ellen, tetravalens vakcina – a 6, 11, 16 és 18 mutáns ellen és nem egyenértékű vakcina, amely védelmet nyújt a 6, 11, 16, 18, 31, 33,45, 52, 58 genotípussal szemben) -, amelyek megakadályozhatják a nem genitális nyálkahártya elváltozásokat és a nemi szervi szemölcsök megjelenését – jegyzi meg az edupedu.ro weboldal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a jelenleg rendelkezésre álló két HPV-vakcina hatékonyan megakadályozza a 16 és 18 típusú vírusok fertőzését, amelyek  méhnyakrákot okoznak az esetek mintegy 70% -os arányában.

A HPV-oltás serdülőkorban, 9–14 éves korban ajánlott. A lányok oltása kiemelt fontosságú a méhnyakrák megelőzésére és ellenőrzésére.

“A méhnyakrák olyan betegség, amely tudatlanság miatt is gyilkolhat, de egyfajta rák is, amely megelőzhető, hogy a nőknek ne kelljen elviselniük óriási testi és lelki szenvedést. Az oltás és a szűrés hozzájárul a méhnyakrák okozta problémák leszorításához. Az Egészségügyi Minisztériumnak kötelessége minden eszközzel megvédeni a közegészséget “- mondotta Victor Costache volt egészségügyi miniszter, amikor bejelentette, hogy 2020 januárjától országos szintű oltási kampány indul.

Az Egészségügyi Minisztérium felhívja a szülők figyelmét, hogy kérjenek információkat a háziorvosoktól a HPV elleni oltásról.

Forrás: dcnews.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto:stirileprotv.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.