0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

-Interjú Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnökével

 Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnökét megkérdeztük, hogy mi a véleménye az RMDSZ választási szövetségre lépéséről, jobb és baloldali pártokkal, a szorványmegyékben, pontosabban, Beszterce-Naszód és Hunyad megyében, az új mandátumok megszerzéséért a heyi önkormányzatokban?

„A szövetségrelépést lehet jó és rossz indulattal is értelmezni. Ebből a szempontból megengedőbb vagyok, temesváriként tudom, hogy milyen szűk a mozgástér egy szorványmegyében, ahol a demográfiai arány az öt százalékot súrolja. Ezeken a településeken nagyon nehéz bejutni a tanácsba még akkor is, ha sikerül az összes magyart rávenni, hogy mennyen el szavazni. Úgy gondolom, hogy óvatosan kell bánni az ilyen tipusú helyi koaliciókkal, meg kell nézni milyen emberek vannak mögötte. Én nem állok be abba a kórusba, hogy egyértelműen elitéljem, de meg kell nézni konkrétan, miről van szó. Ha indokolható ez a koalició és ha eredménye is lesz, akkor azt gondolom, hogy ez kifizetődik végül is, ha a közönség profitál belőle. Szerintem differenciáltan kell itéleteket megfogalmazni, én nem is mernék megfogalmazni egy itéletet, mivel annyira nem ismerem ezeket a helyzeteket. A legtisztább az lenne, ha a magyar szervezetek összefognának. Szerintem, ha valamit fel lehet róni az RMDSZ-nek az az, hogy sokkal könnyebben találja meg a hangot, akár még naturalista hangokat is megüt a román pártokkal és szervezetekkel, akár Bukarestben akár vidéken, mint ahogy a konkurrensnek, sőt az ellenségnek bélyegzett magyar pártokkal és szervezetekkel. Szerintem az a nagyobbik bűn, hogy akkor, amikor lehetne egy magyar-magyar együttműködést összehozni, akár választási koaliciót, akár együttműködések formában, az RMDSZ országos és többnyire, tisztelet a kivétel, helyi vezetői is látványosan távol tartják magukat, és azt hiszem, hogy ez nem egy helyes hozzáállás”.

Arra a felvetésünkre, hogy az RMDSZ minidg elutasitotta az EMNP együttműködési javaslatát, mi több 2016-ban azt nyilatkozta, hogy soha nem lép szövetségre senkivel, mivel saját lábán akar érvényesülni, az EMNP ügyvezető elnöke leszögezte:

„Úgy gondolom, hogy nem kell ilyen nyilatkozatokat tenni, hogy soha. Ha a közösség igényli, akkor  meg lehet kötni ezeket a koaliciókat, bármilyen formában, de úgy gondolom, hogy nem szabad ezt ilyen szűken értelmezett, ilyen ideológikusan megközeliteni. A magyar pártok elsődleges feladata nem az ideológiák mentén való cselekvés, hanem a magyar érdekek képviselete, de a probléma az, hogy amikor koalicióról van szó, akár választási koalicióról, ezt az RMDSZ elutasitja, de saját érdekében már mgteszi Hunyad megyében”.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ lépése mennyire lesz hatással a magyar lakosságra, Toró T. Tibor megjegyezte:

„A közvélekedés az, hogy magyar a magyarral egyezzen meg. Arra kell törekedni, hogy valamilyen funkcionális egység kialakuljon, amit konkrét ügyekben lehet megtenni. Azt viszont semmiképpen sem gondolom, hogy visszatér a húsz évvel ezelőtti együttállás, az ahogy a kilencvenes évek elején viszonyult az RMDSZ, amikor politikai pluralizmusa különböző platformok és csoportok között nyilvánult meg. Ezek az idők sajnos elmúltak. Másrészt, a közösségnek is joga van más közösségekkel politikai koaliciót kialakitania. Az Erdélyi Magyar Szövetség is azért jött létre, mert az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt felismerte, hogy koalicióban jobban lehet a magyar érdekeket képviselni. A második lépést is meg kell tenni, valamilyen együttműködési formát kell kialakitani az RMDSZ-el, de ennek nyilván legfontosabb problémája az, hogy az RMDSZ-vezetésnek sokkal fontosabb a politikai monopólium megőrzése, mint a magyar képviselet”.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjeiről – akik a szeptember 27-én tartandó helyhatósági választásokon lendülnek versenybe – Toró T. Tibor elmondta:  „Pontosan nem tudom megmondani, hogy az EMSZ hány női és férfi jelöltet indit. Nemrég zárult a jelöltállitás, és most folyik az országos lista összesitése. Annyit tudok mondani, hogy az EMSZ szine alatt indulnak főleg Maros, Kovászna és Hargita megyékben, Szatmár megyében a Polgári Párt, Bihar megyében pedig a Néppárt szine alatt indulnak a Szüvetség jelöltjei”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:marosvasarhelyi.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.