0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second
A szlovák alkotmánybíróság
A szlovák alkotmánybíróság

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint kiábrándító a szlovák alkotmánybíróság döntése.

A magyar kormány csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt, közölte a Magyar Hirlap elektrónikus változata, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes idézve.

 A kassai Alkotmánybíróság formai okokra hívatkozva utasította el a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt.

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint nem volt meg a többséget jelentő hét szavazat egyik véleményhez sem. Ez ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy Szlovákiában már nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben, az érintettek csak a nemzetközi fórumokban bízhatnak, így az Európai Unió fórumain fellebbezhetnek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a szlovák törvény, amelyet válaszlépésként értelmeztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére, valójában döntő többségében szlovákokat sújt, akik nem Magyarország, hanem más országok állampolgárai is. “A magyar kormány a felvidéki magyarság mellett áll emberi és polgári jogai védelmében, és természetesen továbbra is minden támogatást megad neki”, hangsúlyozta.

A Jobbik is elfogadhatatlannak nevezte a lépést, amivel ismét bebizonyosodott az, hogy Szlovákia a mai napig sem jogállam, és nem biztosítja más nemzetiségű polgárai számára a legalapvetőbb emberi és nemzetiségi jogokat sem. A Jobbik a leghatározottabb fellépésre szólította fel a magyar kormány, s jelezte: elvárja, hogy Magyarország számára a magyar–szlovák kapcsolatokban végre a felvidéki magyar közösség érdekei legyenek az elsődlegesek.

Gál Gábor, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője aki beadványt jogilag képviselte – az MTI-nek nyilatkozva megdöbbentőnek minősítette a döntést. “Egy olyan döntés született, amely jogi <alibizmus> és politikai megrendelés egyvelege” – szögezte le Gál Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a testület nem mondott sem igent, sem nemet a beadványra. Gál jelezte: pártja a pozsonyi törvényhozás következő ülésén ismét javasolni fogja az állampolgársági törvény módosítását.

Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az Echo Televíziónak nyilatkozva  “szégyenteljesnek” nevezte a szlovák alkotmánybíróság döntését. “A szlovák hatalom nem tudott túllépni a saját árnyékán, az alkotmánybíróság nem kapta meg a felhatalmazást a politikától, ami azt bizonyítja, hogy Szlovákia nem tekinthető jogállamnak” – hangsúlyozta a bírósági döntés kihirdetése után Lomnici Zoltán.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke pedig úgy vélte, hogy számítani lehetett az elutasításra, de mégis meglepő volt, hogy a testület eljárásjogi okokra hivatkozott. Meglátása szerint a “tisztességtelen” döntés azt mutatja, hogy a testület magyarázat nélkül akarta elutasítani az indítványt.

A szlovák alkotmánybíróság döntéséről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség is beszámolt. Jelentése szerint a kassai székhelyű testület döntése azt jelenti, hogy összhangban van a szlovák alkotmánnyal az állampolgársági törvény azon rendelkezése, amely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi.  Másrészt az MSZP Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes haladéktalan felmentésére szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével való visszaélésekre hivatkozva.

Kiss László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője  közleményében utalt az Index hirportálon közölt cikkre,  miszerint az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy aztán szabadon utazhassanak a világban; valóságos maffia épült a közvetítésre.

Kiss László emlékeztetett arra, rendőrségi eljárás folyik amiatt, hogy a gyanú szerint a Szekszárdi Járási Hivatalban pénzért adtak állampolgárságot.

A további visszaélések elkerülése érdekében a szocialisták az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága azonnali összehívását kezdeményezték – mondotta Kiss László.

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságainak együttes ülésen kellene foglalkoznia azzal, hogyan ellenőrzik a magyar állampolgárság megszerzését. Erről Vadai Ágnes beszélt nemrégi, budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Indexen megjelent egy cikk az “Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot” címmel.

A független képviselő azt mondta, hogy egy ilyen maffia kialakulása azok állampolgárságának megszerzését is veszélyezteti, akik a törvény alapján jogosultak lennének arra.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy bár orosz állampolgárként sokan próbálkoznak magyar állampolgársághoz jutni, a felmenőkkel és dokumentumokkal igazolt eljárás rendkívül szigorú. Wetzel Tamás Wetzel ugyanakkor elismerte, hogy vannak próbálkozások a hamis papírokkal történő magyar állampolgárság megszerzésére, de a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek és a belső elhárítás „komolyan rajta van a dolgon”.

Hivatalos adatok szerint az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként közel kétezer nyolcszázan kérték az állampolgárságot. A beadott kérelmek közül kétezer ötszáz esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.