0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

europa_parlament3Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője a magyarországi médiahelyzetről tartott meghallgatáson elmondta: “Magyarország a közelmúlt történelmében fontos példája volt annak, hogyan kell harcolni a szabadságért. Ma ugyanott újságírók és civil szervezetek harcolnak azért, hogy szabadon kifejezhessék magukat”, tájékoztatott a Népszabadság napilap.  Annak is fontos példája Magyarország, mondotta  Mijatovic, aki videoüzenetben szólt a részvevőkhöz, hogy az utóbbi években megtapasztalta: a sajtószabadságot nem lehet készpénznek venni. S ha egyszer sérül, nehéz visszaszerezni.

Az Origo főszerkesztőjét kirúgták, miután a hírportál kritikus hangvételű cikkeket közölt a kormányról – említette példaként a magyarországi gondokra Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselő. Hozzátette, hogy az Orbán-kormány elemzése szerint az RTL Klub túl sok negatív hírt közöl, a TV2 ellenben kiegyensúlyozott. – Egyáltalán, miért vizsgál ilyet egy kormány? – tette fel a kérdést Lunacek. Mint mondta, nem éppen demokratikus, hogy az RTL Klubnak most jóval magasabb reklámadót kell fizetnie, mint a többieknek, csak mert a kormány szerint nem elég kiegyensúlyozott.

A vita nem csupán Magyarországról, a Fidesz-kormány által hozott intézkedésekről szól, hanem rólunk, európaiakról is – vélte Sophie in ‘t Veld holland liberális EP-képviselő. A politikusok belefoglalták az uniós alapszerződésbe az európai értékeket, ám ezeket a polgároknak kell valóra váltaniuk. A holland képviselő szerint nem az egyes magyar törvényekkel van a baj, hanem ezek együttes hatásával: a kirajzolódó tendencia az igazán aggasztó. Lényegesnek tartotta megjegyezni, hogy a médiatörvény megszületésénél a magyar EU-biztosjelölt, Navracsics Tibor is ott bábáskodott. Szóba hozta Navracsicsot Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója is. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának írt válaszában ez áll: „A média szabadsága és sokszínűsége kulcsfontosságú a demokratikus társadalmak számára. Sajnálom, hogy a múltban néha a magyar kormány, amelynek immár nem vagyok tagja, nem tulajdonított kellő fontosságot ennek a jelentős szempontnak.” A reklámadó kapcsán Gerkens azt mondta, hogy minden jogi eszközt megragadnak, és hosszú csatára készültek fel.

Kedden jóval nagyobb nyilvánosság előtt is megvitatták a Fidesz-kormány intézkedéseit. Az alapvető jogok magyarországi helyzetét az Európai Parlament plenáris ülésén tűzték napirendre – a szocialista és a liberális frakció kezdeményezésére. Más kérdés, hogy mind a parlament, mind az Európai Bizottság befolyása korlátozott, és érdemi lépéseket csak az unió fő döntéshozó szerve, a tanács tudna tenni. Nem véletlen, hogy az Európai Parlament tavalyi állásfoglalása is „csalódottan állapítja meg, hogy az Európai Tanács, az EU egyetlen intézménye, továbbra is hallgat, miközben a bizottság, a parlament, valamint az Európa Tanács, az EBESZ, sőt még az Egyesült Államok kormányzata is hangot adott a Magyarországon kialakult helyzettel kapcsolatos aggodalmainak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.