A Magyar Nemzet egyik nemrég megjelent cikke súlyosan megrágalmazza a Román Akadémia elnökét, azt követően, hogy magyar kollégájával találkozott, noha a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Bizottságának elnöke közleményben kérte, hogy e látogatást ne használják fel önző politikai célokra

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Akadémiai Bizottságának (KAB) elnöke arra kérte a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra.

Egy találkozó margójára. A KAB elnökének közleménye

Június 14-én az MTA Kolozsváron tartotta a területi bizottságok éves ülését. Ugyanezen a napon, ezen összejövetel után zajlott az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának éves közgyűlése. Mindkét rendezvény a Vallásszabadság Házában kapott helyet. A rendezvényeket megtisztelte jelenlétével Lovász László akadémikus, az MTA elnöke.

Tudomást szerezve Lovász elnök úr kolozsvári látogatásáról Ion-Aurel Pop, a Román Akadémia (RA) elnöke 14-én késő délutánra egy beszélgetésre hívta meg az MTA elnökét és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) elnökét.

A KAB elnöke, Néda Zoltán támogatta ennek a beszélgetésnek a létrejöttét bízva abban, hogy egy tudományszervezési (és nem politikai) találkozó javíthatja a román‒magyar tudományos kapcsolatokat Erdélyben, valamint a Román Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia viszonyát. Lovász elnök úr így a június 14-i sűrű program dacára elfogadta a meghívást, és 18.15‒18.45 között találkozott Ioan-Aurel Pop akadémikussal a BBTE (Babeş–Bolyai Tudományegyetem – a szerk.) rektori hivatalában.

A találkozáson jelen volt még Ioan Bolovan, a Román Akadémia levelező tagja, a BBTE rektorhelyettese, Octavian Popescu akadémikus, a BBTE Biológia és Geológia Karának dékánja és Néda Zoltán akadémikus, a BBTE Fizika Karának professzora, a KAB elnöke.

A rövid beszélgetés során a két intézmény, az MTA és a BBTE eddigi tudományos kapcsolatairól esett szó, tudományos és tudománypolitikai, szervezési, illetve az együttműködést illető kérdésekről. Érintették az MTA körüli átalakításokat is, ugyanis ez közvetett módon az erdélyi magyar tudományos életet is érinteni fogja.

A megbeszélés egy fotózással zárult, amely szimbolikus értékkel bír: a két akadémia elnöke a BBTE névadó tudósainak képei előtt tisztelegve fejezte ki annak reményét, hogy az eredményes tudományos kapcsolatok oda nem illő tényezőktől függetlenül, zavartalanul fennmaradhatnak, erősödhetnek. Szimbolikus értékű az is, hogy a képen az RA elnöke Bolyai János oldalán áll, az MTA elnöke pedig Victor Babeș oldalán.

A KAB kéri a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra. Tiszteljék meg közérdekű munkánkat azzal, hogy ha tájékoztatnak erről az eseményről, akkor azt objektíven, a tények birtokában teszik.

A Magyar Nemzet egyik cikkében megtámadta a Román Akadémia elnökét

 Ime, az emlitett lapban megjelent cikk:

Kolozsváron személyesen mondott köszönetet a magyarokat gyűlölő Ion Aurel Pop román akadémiai elnöknek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amiért az kiállt a magyar kormánnyal szemben.

Ténylegesen az akadémiai kutatóhálózatok átalakításáról van szó, Lovász Lászlóék továbbra is ellenállnak a kormány terveinek, ez ügyben támogatja őket a román akadémia. A kolozsvári egyetem szűkszavú tájékoztatása szerint a két intézményvezető találkozóján a két akadémia közötti együttműködésről, a meglévő megállapodások pozitív aspektusairól volt szó, illetve szó esett a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és magyar akadémia kapcsolatáról, Pop ugyanis a BBTE rektori tisztségét is betölti.
Mindezeken kívül Ion Aurel Pop az egyik leghírhedtebb magyargyűlölő intézményvezető, aki a legelképesztőbb történelmi sületlenségeket hangoztatja. Egyik kijelentésében például Mátyás királyt nemcsak románnak nevezi, hanem római származásúnak!

Mint fogalmazott: „Mátyás tudatában volt római örökségének és annak, hogy a rómaiaktól származik, ami aztán arra sarkalta, hogy parancsot adjon képzeletbeli és szellemes családfája megalkotására. A római Corvina családból származtatás nyilvánvaló hamisítás, de maga a római származás nem, mely – minden kétséget kizáró módon – apja nemzetségének román eredetéhez kötődik. Más szóval, ha a románok a rómaiaktól származnak – ami minden korabeli humanista számára köztudomású volt –, akkor a román eredetű király is szintén a rómaiaktól származott.”

Ion Aurel Pop sportot űz a magyarok sértegetéséből is. „Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban” üzente Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek, amikor azt mondta: az erdélyi magyaroknak a „nagy egyesülés” centenáriumán nincs ünnepelnivalójuk.

Ezen kívül Lovász László támogatójáról az is kiderült, hogy a kommunista titkosszolgálat, a Securitate Emigránsellenes Brigádjának tagja volt, azaz önként együttműködött a Ceausescu-rezsimmel.

Noha, a cikkben megfogalmazott több kijelentés a “személy elleni támadás” kategóriájába sorolható, az utolsó bekezdés szabályszerűen szemet szúr, mivel Ioan Aurel Pop egy olyan igazolvánnyal rendelkezik, amely tanusitja, hogy nem volt a Szekuritaté kollaboránsa, mi több az igazolványt a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) adta ki.

Forrás: KAB portálja/Magyar Nemzet

Foto:Transindex

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.