A magyar nyelv, irodalom és kultúra tükrében színvonalas országos és nemzetközi olimpiák Erdélyben, április havában

„Minden érték, amit magunkban hordozunk, kötelez.” S „A valódi irodalmi mű, nem is okvetlenül a remekmű, mint egy élőlény kimeríthetetlen. És szabad.” – ez a Tamási Áron, illetve Eszterházy Péter idézet vezetett be minden résztvevőt az idén megszervezett Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom országos tantárgyvetélkedő, valamint az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny világába attól a perctől kezdve, hogy kezünkbe jutott a rendezvény meghívója…de nem csak bevezettek, hanem végig is kísértek bennünket a pár napos rendezvényeken, tájékoztatott Nagy Éva, a Tanügyminisztérium magyar nyelv és irodalom oktatásért felelős szaktanácsosa a szerkesztőségünkhöz eljutatott  anyagban.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ezekkel a sokatmondó Tamási Áron-gondolatokkal köszöntöttem a kedves hallgatóságot Kárpát-medence rangos magyar olimpiáján, amelynek házigazdája a híres székelyudvarhelyi Tamási Áron nevét viselő és fennállásának 425. évfordulóját ünneplő nagymúltú gimnázium volt. Megtisztelő és öröm számunkra, hogy egy ilyen rendkívüli eseményhez kapcsolódó erdélyi városban sikerült megszervezni ezt a vetélkedőt, április végén, nem mindannapi együttműködés révén.

Az előző évekhez hasonlóan, e verseny az idén is, a művészi szép iránt érdeklődő diákokat szólította meg. A „nemes versengésre” a magyar nyelv és irodalom területén kiemelkedő V-XII. osztályos diákok vettek részt a Kárpá-tmedence magyarlakta vidékeiről. Pontosan 72 diák Magyarországról, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából.

A verseny szabályzata szerint, Erdélyből és a Partiumból, a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom országos tantárgyvetélkedő első három díjazottjai (24 diák) versenyezhettek, verseny, amelyre az idén Nagyenyeden, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem városában, s az Ő nevét viselő ősi kollégiumban került sor.

Fontos és hangsúlyozni szeretném, hogy több éves kimaradás után, idén második alkalommal egyaránt részt vettek diákok és tanárok a Mikes országos tantárgyversenyen, mindazon megyékből és a fővárosból, ahol magyar nyelvű oktatás van. Ez is azt tükrözi, hogy fontos számunkra magyar anyanyelvünk és irodalmunk megőrzése, fejlesztése és továbbítása nemzedékről, nemzedékre, mert Széchenyi Istvánt idézve, „míg a nyelv fennmarad, addig a nemzet is él…”. Az országos versenyen 144 tanuló mérte össze tudását 16 megyéből és a fővárosból.  Az első három helyezés szerint legjobb eredményeket elért megyék: Kovászna 5 és Hargita 4 díjjal. Bihar, Maros, Szatmár és Szilágy megyék pedig 3-3 díjjal a 3. helyen vannak. Kiemelendő, hogy a XI-es Kozsokár Hanna Sepsiszentgyörgyről, a Székely Mikó Főgimnáziumból és a XII-es Finta Klára-Enikő Kolozsvárról, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, 1o-es érdemjeggyel nyerték el az első helyet.  A rangos versenyen résztvevő diákok, az első három helyezés mellett, tanügyminisztériumi dícséretekben és számos különdíjban részesültek.

A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom országos tantárgyvetélkedő és az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny támogatott olimpiaként szerepelnek a Tanügyminisztérium versenykalendáriumában, ami azt jelenti, hogy bizonyos pénzösszeg jár a megszervezésükhöz. Ami pedig külön a nemzetközi olimpiára vonatkozik az, hogy a törvényes keretek értelmében, a díjazott diákok, azok tanárai és az illető iskola, pénzjutalomban részesülnek. Ezen kívül, a nyertes tanulók, egy éven át, állami ösztöndíjat is kapnak. Továbbá, az olimpikonokat, bizonyos egyetemeken, felvételi vizsga nélkül felveszik.

A színvonalas versenyen résztvevő romániai diákok, 9 első-három helyezést, 8 dícséretet és számos különdíjat szereztek. A XI-es Kozsokár Hanna a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Főgimnáziumból, 1o-es érdemjeggyel nyerte el a nemzetközi Apáczai Csere János tantárgyverseny első helyét is.  Gratulálunk nekik, és további sok sikert kívánunk nekik.

Másfelől pedig köszönet és tisztelet azoknak a tanároknak, akik szívvel-lélekkel foglalkoznak ezekkel a diákokkal, felkészítik és elkísérik őket e rendezvényekre.

Mindkét rangos verseny napjaiban különböző szakmai előadásokon, tanulmányi kiránduláson, városnézésen is részt vettek a diákok és tanárok egyaránt. Mindannyian megtekinthették Nagyenyed és Székeludvarhely környékét, azok nevezetességeit és szépségeit. Ezen kívül, ünnepi műsorok színesítették a rendezvényeket.

Minden résztvevő maradandó emlékekkel, hasznos és új ismeretekkel, a barátság jegyében távozott Nagyenyedről és Székelyudvarhelyről.

 A magyar diákok kiemelkedő eredményt értek el a román nyelv és irodalom tantárgyversenyen is, amelyet nemrég Csikszeredában tartottak.

 A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákokat, akik a román nyelv és irodalom tantárgyversenyen dobogós helyezéseket értek el, a Victoria-palotában fogadták a verseny partnerintézményeinek – a kormánynak, a Hargita megyei prefektusi hivatalnak, a Csíkszeredai Románok Egyesületének és a csíkszeredai Márton Áron Alapítványnak – képviselői.

A díjkiosztást követően Viorica Dăncilă miniszterelnök köszöntötte a tanulókat. ‘Gratulálok a munkátokhoz, gratulálok tanáraitoknak, szüleiteknek, és nem utolsó sorban nektek. Sok sikert kívánok, remélem, jövőre újra találkozunk, legalább ennyien, vagy talán még többen’ – mondta a kormányfő. Lelia Oanţă, a kormányzati stratégiákért felelős osztály igazgatója a román nyelv iránti tisztelet fontosságáról beszélt az ünnepség során.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.