0 0
Read Time:4 Minute, 35 Second

A Magyar Posta ez év június 30-ig biztositja a napilapok kézbesítését. A hivatalos álláspont szerint ez a tevékenység már nem jövedelmező, mig a kritikusok úgy vélik, hogy egy újabb lépés az ország független médiájának lerombolására. A magyar újságok, tévéállomások és médiaplatformok évek óta Orbán Viktor kormányának nyomása alatt állnak. Az állami, sőt magánforrásokból származó hirdetési bevételek gyakorlatilag megcsappantak. Az elmúlt években a médiát és a médiaplatformokat a kormányhoz közel álló üzletemberek vásárolták meg, illetve egyszerűen felszámolták ezeket. Úgy tűnik, hogy a kormány most újabb módszerrel vette célkeresztbe a független médiát. A Magyar Posta, a magyar állami postaszolgálat, megdöbbentő bejelentést tett a múlt héten, miszerint a napilapok országos terjesztését július 1-től megszűnteti.

A hivatalos magyarázat szerint a napilapok példányszámának évek óta tartó csökkenése miatt ez a tevékenység eredményesen nem tartható fenn. Ezért döntött úgy a vállalat, hogy ezt a szolgáltatást kivonja portfóliójából. E magyarázatot sokan szkeptikusan fogadják. “Megdöbbentett e bejelentés” – mondta Lukács Csaba, a Magyar Hang cimű hetilap igazgatója. Kiadványát egyelőre még nem befolyásolják a postai szolgáltatás változásai. “Hetilap vagyunk” – magyarázza Lukács, azonban aggodalmának ad hangot, mivel a „Magyar Posta könnyen eldönheti az év végéig, hogy hetilapokat sem kézbesit”. Lukács szerint ez katasztrófa lenne a mindössze 20 000 példányban forgalmazott hetilapja szempontjából, mivel, “más alternatíva nem létezik”.

Nem ez az első, a napilapok kézbesitését korlátozó intézkedés

A Magyar Hang hetilapot a szlovák fővárosban, Pozsonyban nyomtatják, mert kiadói nem találtak egy magyar céget, amely vállalta volna a lap nyomtatását – magyarázta Lukács Csaba, hozzáfűzve, hogy a szerkesztőség már dolgozik a B, C és D terveken, hogy ne érje váratlanul, ha netán a Magyar Posta megszűnteti a hetilapok kézbesítésés is. Szerinte az egyik lehetőség az lenne, hogy ha minden csütörtökön 5.000 példányszámot boritékba tesznek és elveszik a postára, hogy ez kézbesitse De ez háromszor-négyszer többe kerülne, mint a jelenlegi postai szolgáltatás, és időigényesebb is lenne. Egy másik lehetőség a lap újságárusoknál és élelmiszerboltokban történő értékesítése lenne. De amellett, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, valószínűleg a kiadók előfizetőinek és többe kerülne. “Mint egy kis lap kiadója, nem engedhetjük meg magunknak, hogy országos szinten saját kézbesítési hálózatot  építsünk ki” –  nyilatkozta Lukács Csaba.

A Magyar Posta nem először próbálkozik az újságkézbesités korlátozásával. 2016-ban egyszerűen megszüntette 19 településen a napilapok reggeli kézbesitését, mig az elmúlt egy évben, 82 telerpülésen megkésve kézbesiti a lapok hétvégi mellékleteit. A Magyar Posta közölte, hogy a hétvégi lapokat csak hétfőig tudja kézbesiteni  a járvány és a védőintézkedések miatt. A független magyar újságok előfizetői is panaszkodtak már a kézbesitési problémákra.

Magyarországon a független média egyre inkább hátrányos helyzetben van

“A napilapok postai kézbesitésének megszűntetése nagyrészt összhangban van a kormánypárt médiára gyakorlat agyafúrt politikájával” – mondja Polyak Gábor médiajogász. A hatalmon lévő FIDESZ médiaellenőrzési kísérlete már nem összpontosul a médiatartalmakat – napilapok, a rádió- és tévécsatornák, internetes platformok – gyártó személyekre és szervezetekre. Ehelyett a médiaipar infrastruktúrájára és a bevételi forrásokra fókuszál – ideértve a reklámpiacot is -, amelyeket a kormány és az Orbánhoz hű oligarchák ellenőriznek, deklarálta Polyak Gábor  a Deutsche Welle rádiónak. Polyak és Lukács is egyetért abban, hogy a Magyar Posta újságszállításának megszüntetéséről szóló döntés súlyosbítja a magyar média terén már tapasztalható tisztességtelen versenyt.

A kormánypárti média már amúgyis aránytalan támogatást élvez a magyar állam részéről. E szervezetek szinte mindegyike tagja a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítványnak (KESMA), a 2018-ban alapított média-konglomerátumnak. Egy nap alatt – 2018. november 28-án – 476 kormánypárti magánvállalkozás vált az alapítvány részévé. Hivatalosan tulajdonosaik, Orbánhoz közel álló üzletemberek “adományozták” ezeket a KESMA-nak.

“Nem fogom kézbesiteni  újságát”

Magyarország legnagyobb média holdingtársaságát, a Mediaworks-ot szintén a KESMA-nak adományozták. A Mediaworks korábbi tulajdonosa Mászáros Lőrinc, Orbán gyermekkori barátja, a miniszterelnök szülővárosának, Felcsútnak egykori polgármestere volt. Az utóbbi évtizedben a volt gázszerelő, kisvállalkozó Magyarország leggazdagabb emberévé nőtte ki magát. Évekkel ezelőtt a Mediaworks kiépítette saját lapterjesztési hálózatát és ennek köszönhetően a KESMA kormánypárti médiáját aligha fogja érinteni a postai lapkézbesítés megszűntetése. Lukács Csaba szerint a Magyar Posta tervei arra kényszeríthetik a független újságokat, hogy terjesztési megállapodásokat kössenek a Mediaworks-al, ha el akarják juttatni termékeiket az olvasókhoz. Meggyőződése szerint a Mediaworks jelentős nehézségeket okozhat a Magyarországon függetlenként működő néhány lap számára. Magánszervezetként a Mediaworks több pénzt kérhet, mint az állami postaszolgálat, de könnyen mondhatja azt is, hogy “nem fogom kézbesíteni újságát”. A postai szolgáltatástól eltérően egy magáncég nem köteles terjeszteni a lapokat az ország minden sarkában.

A kormány a 2022-es parlamenti választásokra fókuszál

Magyar médiaértesülések szerint a Mediaworks a jövőben ingyen terjeszti a napilapokat az ellenzék által ellenőrzött városokban. A cél, Lukács Csaba szerint, a „FIDESZ által a 2019-es helyhatósági választásokon elveszitett térségek visszaszerzése”. Az elképzelés: bulvárlapok ingyenes terjesztése az állomásokon, a bevásárlóközpontokban és aluljárókban. “A kormányzati üzeneteket, mint például “Stop Brüsszel” és „Stop Soros” vagy” Szavazz a FIDESZ-re” „két sztár csevegése közé csomagolva akarják eljuttatni a lakossághoz”, véli Lukács Csaba, amit jómaga “agymosásnak” nevez. Polyak Gábor médiajogász szerint a kormány határozottan a 2022-es tavaszi választásokra fókuszál. A médiajogász úgy véli, hogy a független média egyre inkább kiszorul Magyarországon a média-piacról “A FIDESZ-nek nincsenek inyére az erős játékosok, akiknek világnézete ellentmond a kormánypárt ideológiájának”. Az elmúlt hónapokban Daniel Freund német zöldpárti politikus, az Európai Parlament tagja, a magyarországi független sajtó nevében beszélt, az országban tett látogatásai során. Daniel Freund is az előbbiekhez hasonló álláspontra helyezkedik: “A FIDESZ-kormány ellenőrizni akarja mindazt, amit az emberek olvasnak, hallanak és látnak”, mondotta a DW-nek, hozzáfűzve: “A kritikus hangokat rendszeresen elhallgatattják.” Freund szerint mindannak, ami Magyarországon történik, semmi köze nincs a jogállamisághoz, és felszólítja az EU-t, hogy lépjen közbe – szankciókkal.

Forrás: www.dw.com

Forditotta: Székely Dénes

Foto:abouthungary.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.