0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület központú, Románia több helységében filiáléval rendelkező tudományos egyesület, amely szakosztályokban fejti ki a tevékenységét. Az Egyesület 2003 óta A magyar tudomány napja Erdélyben  címmel évente nagy szabású konferenciát szervez. Erre idén is sor került, mégpedig a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közös szervezésben.

2023 november 17-én zajlott a központi rendezvény Kolozsváron, amelyen külföldi meghívottak és a két egyesület munkájához kapcsolódó fiatal kutatók tartottak plenáris előadásokat.

A rá következő napon, 18-án A Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen szervezett, nemzetközi részvétellel zajló plenáris előadásokra (14 előadás), kerekasztal beszélgetésre és szakmai vitákra került sor a BBTE Bölcsészettudományi Kara Brassai termében.

Az előadások sorát a nyelvészeti munkák nyitották. Nagy Éva (Vallásügyi Államtitkárság, Bukarest) Az anyanyelv és a hit összefüggése címmel tartott előadást, Sófalvi Krisztina (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Erdélyi Múzeum-Egyesület) A mezőségi magyar nyelvhasználat sajátosságai, Tamás Csilla (Erdélyi Múzeum-Egyesület) Szucság helynevei címmel.

Az irodalom (de a sajtótörténet és a komparatisztika területét is érintő) kutatások köréböl ez alkalommal a következők mutattak be dolgozatot: Korondi Ágnes (Országos Széchényi Könyvtár, Budapest): Anyanyelvű Krisztus-életrajzok a késő középkori cseh és magyar irodalomban; Restás Attila (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger): Bustum lamentabile: Moró Ignác pozsonyi kanonok emblémáskönyve Zrínyi Miklós dicséretére (1664); Kónya Franciska (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ): Molnár János pásztorok számára írt felvilágosító és moralizáló műve (1775)Szajbély Mihály (Szegedi Tudományegyetem): Jókai a  vicclapokban; Tapodi Zsuzsa (Sapientia EMTE): Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg.

Transzkulturális szempontok a külföldieknek szánt irodalomtörténetekben címmel a következő előadások hangzottak el: Transzkulturális szempontok külföldieknek szánt magyar irodalomtörténetekben – projektbemutató – (Bányai Éva, Bukaresti Egyetem); Nyelv és identitás – szlovák-magyar irodalmi átjárások kortárs regényekben (Görözdi Judit, Szlovák Tudományos Akadémia, Világirodalmi Intézet); Magyar irodalomtörténetek és fordítások románul (Dumitru Elena, La Sapienza Egyetem, Róma), A haza mint poétikai probléma egy transzkulturális irodalomtörténetben (Bene Sándor, Eötvos Loránd Research Network, HUN-REN, Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest, Zágrábi Egyetem); Írói identitások transzkulturális térben a humanizmustól napjainkig (Bedecs László, Szófiai Egyetem); Két szépirodalmi irodalomtörténet: Balázs Attila Fantasztikus irodalomtörténet a déli végekről című regénye és Fenyvesi Ottó Halott vajdaságiakat olvasva című költői projektje (Ladányi István, Pannon Egyetem, Veszprém).

A kerekasztal beszélgetés tárgya  is a fent jelzett általános probléma volt, résztvevői: Balázs Imre József (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Berki Tímea (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Biró Annamária (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Marko Čudić (Belgrádi Egyetem), Demény Péter (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Martin Sukalić (Zágrábi Egyetem), Vallasek Júlia (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár).

A rendezvényen az Erdélyi Múzeum folyóirat 2023/3-as számát a lapszámfelelős Varga P. Ildikó főszerkesztő mutatta be és megszólaltatta a lapszám megjelent szerzőit is. A Jakó Zsigmond Kutatóintézettel együtt és hibrid (jelenléti és online) formában az EME Székháza előadótermében az Erdélyi Múzeum-Egyesület I., Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya évkönyvének, a CERTAMEN X. számának bemutatására is sor került (a szerkesztők, Pakó László, Weisz Attila, Egyed Emese, a kiadó vezetője, Biró Annamária és néhány szerző jelenlétében. Ez a kiadvány a két évvel korábbi (2021-ben megtartott) tudomány napi konferencia tanulmányait tartalmazza. Az elő tudományos eredményért kiírt  Debüt díj idei nyertesének megnevezése és a díj átadása is ezen a napon történt   (a laudációt Keszeg Vilmos tartotta). A díjat (2022. évi tudományos eredményéért) Szász István Szilárd nyerte el.

November 19-én doktorandusz módszertani tanácskozáson vehettek részt az érdeklődők  Egyed Emese és Tar Gabriella Nóra moderálásával (4 doktorandusz).

Az előadók és a kerekasztal-beszélgetés, a folyóirat- és évkönyv-bemutató aktív résztvevői, egyetemek, kutatóintézetek, könyvtárak munkatársai, doktoranduszok és egyetemi hallgatók voltak Romániából, Magyarországról, Horvátországból, Olaszországból, Bulgáriából és Szerbiából. Az elhangzott előadások a CERTAMEN XII-ben fognak lektorálás után megjelenni a történelem és a művészettörténet szekció előadásaival együtt.

A rendezvény szakmai tétje az információcsere, a személyes találkozás és az anyanyelv tudatos használata a tudományos diszkurzusban.

Prof. Egyed Emese, Kolozsvár

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.