0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Magyarország elhatározta, hogy mielőbb meg akar szabadulni koronavirus-járványtól.  A budapesti hatóságok közölték, hogy sürgösségi eljárással tervezik engedélyezni egy kinai vakcina forgalomba hozását.

 Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy sürgösségi eljárással megpróbálják megszerezni a magyar egészségügyi hatóságoktól a koronavirus elleni kinai oltóanyag forgalomba hozásának jóváhagyását és nem várják ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezését, tájékoztatott a Reuters hirügynökség.

 A magyar kormány kinai vakcinát venne

 „Egy oltóanyag biztonsága nem politikai vagy ideológiai, hanem szakmai kérdés (…) Ha az egészségügyi  szakemberek kedvező döntést hoznak, azonnal hozzafogunk a vakcina importálásához szükséges szerződés megfogalmazásához”, irta közösségi oldalán Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy Magyaroszág a múlt pénteken megkapta a kért dokumentációt. A külügyminiszter nem szólt a vakcinát gyártó nevéről.

Az európai normák szerint, a koronavirus elleni vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség hagyja jóvá, de az Európai Unió tagállamai sürgösségi eljárás keretében, ideiglenesen, az EMA engedélye nélkül is forgalmazhatják a terméket. Igy járt el Nagy-Britannia, amely december elején jóváhagyta az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét. Megjegyzendő, hogy Nagy-Britannia köteles alkalmazni az európai normákat a Brexit utáni átmeneti időszakban.

Az EMA közölte, hogy december 29-ig dönt a Pfizer-BioNTech által gyártott oltóanyag ideiglenes engedélyezésének jóváhagyása felöl, kihangsúlyozva, hogy az európai ellenörzési procedúra sokkal szigorúbb, mint a brit eljárás.

Magyarország orosz koronavirus elleni vakcinát is vesz

  Szijjártó Péter külügyminiszter november végén közölte,  hogy Oroszország felajánlotta, hogy a COVID-19 elleni Sputnyik-V vakcina gyártási folyamatának tanulmányozásába bevonnak magyar orvosokat és szakembereket is. A tárcavezető szerint ez az együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar egészségügyi hatóságok gyorsabban döntsenek az orosz vakcina magyarországi forgalmazásáról.

Mostanig sem Ororoszország és nem Kina nem igényelte az Európai Gyógyszerügynökségtől a vakcinák engedélyezését. Kina három tipusú oltóanyagot hagyott jóvá a gyors forgalomba helyezésre, amelyeket a Sinovac kinai cég és a Sinopharm állami társaság fejlesztett ki.

Forrás: capital.ro

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto: capital.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.