0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének ügyvezető elnökét megkérdeztük, hogy milyen jelentősége lesz gazdasági szempontból a Marosvásárhely-Jászváros-Nyárádtő, másként Kelet–Nyugat autópálya megépitésének a marosvásárhelyi emberek számára, hozzájárul-e ahhoz, hogy Mrosvásárhely kilépjen az elszigeteltségből, könnyebben mozoghatnak-e az emberek, esetleg más megyékben vállalhatnak munkát, illetve más megyékből jöhetnek a befektetések Marosváráhelyre:

“Az elmúlt időszakban végzett fejlesztésekkel egyetemben, a Marosvásárhely-Jászváros-Nyárádtő autópálya megépitése teljesen egyértelműen hozzájárulna a térség, a megye gazdasági fellendüléséhez és Marosvásárhely elszigeteltségének kivezetéséhez. Az emúlt négy évben a Maros megyei Tanács, Péter Ferenc megyei tanács elnök vezetésével, megmentette Marosvásárhely életterét. És arra való tekintettel, hogy az autópálya nagyon közel van a reptérhez, én azt gondolom, hogy mindenképp hozzájárulna a befektetőknek a vonzásához, jó lenne a munka- vagy akár a tőkeáramlás szempontjából is. Úgyhogy, mi bizunk abban, hogy a Marosvásáhely és Kolozsvár közötti autópálya-szakaszt, de főleg a Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszt sikerül mielőbb befejezni és átadni a forgalomnak, ami nagyon fontos lenne, hiszen igy nagyon gyorsan lehetne közlekedni Marosvásárhely, Kolozsvár között. Bizunk abbak, hogy az Észak-Erdélyi autópálya részét képező Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad autopályát is melőbb átadják, ami azt jelenti, hogy Nagyváradtól egészen Brassóig lehet egyenesen közlekedni”, magyarázta Kovács Mihály Levente.

Egyik másik kérdésünk a Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhely főterén tervezett felállitására utalt.

A szoborállításról először öt esztendővel ezelőtt, 2015 augusztusában döntött a helyi önkormányzati képviselőtestület. Az indítványozók nevében Soós Zoltán RMDSZ-es képviselő – jelenleg polgármesterjelölt – azt javasolta, hogy legkésőbb a következő, azaz a 2016-os év októberéig leplezzék le a szobrot, hisz akkor volt négyszáz éve, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szabad királyi várossá nyilvánította a várost.

Az eredeti elképzelés szerint 2019 november 15-én avatták volna az egész alakos szobrot. Az erdélyi fejedelem születésének és halálának novemberi évfordulójára azonban még az építkezési engedélyt sem sikerült megszerezni.

Tavaly ősszel sikerült megszerezni a kulturális minisztériumtól a szükséges jóváhagyást ahhoz, hogy Bethlen Gábor fejedelem egész alakos szobrát felállítsák Marosvásárhely főterén, aminek az elkészítését és felállítását teljes egészében önkormányzati pénzből finanszírozzák. A marosvásárhelyi tanács 2017-ben mintegy egymillió lejes költségvetést szavazott meg erre a célra.

Másrészt a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma Bethlen Gábor-szobor felállítása ellen szegült. Közleményükben a román érdekek elárulásával vádoltak mindenkit, magyar és román önkormányzati képviselőket egyaránt, akik megszavazták a vonatkozó határozatokat. (Vásárhelyen a rendszerváltás után kialakult gyakorlat szerint paritásos elv alapján határoznak a szobor-állításokról: egy román, egy magyar.)

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének ügyvezető elnökét e civil fórum álláspontjáról kérdeztük:

“A Bethlen Gábor-szobor nem a románok ellen szól, ez Marosvásárhelyről szól és Marosvásárhelyért van, összefügg a város történelmével. E tekintetben megalapozatlan a félelmük és az általuk felhozott szempontok, hiszen a szobor felállitásához szükséges minden adminisztrációs akadály elhárult, minden szükséges engedély meg van. A szobrot már kiöntötték, a talapzatot már felállitották. A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, Dorin Florea polgármester és Claudiu Maior polgármesteri tanácsos megmagyarázhatatlan időhuzásának “köszönhetően” nem állitják fel a szobrot Marosvásárhelyen, ha nem lett volna meg minden szükséges engedély, a kulturális minisztériumtól a helyi tanács határozatáig. Úghogy az, amit állitanak ebben az esetben – félretájékoztatás. Még egyszer mondom, semmi ok nincs félelemre, hogy a szobor valaki ellen szólna”, hangsúlyozta Kovács Mihály Levente.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:itthon.transidex.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.