0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Az ukrajnai menekült gyermeknek szükségük van a menedék, élelem és meleg biztosításán kivül más, összehangolt és következetes  oktatási és szórakoztató tevékenységekre is, hogy konstruktív módon használják fel energiájukat.

Bukarestben nagyszámú gyermeket szállásoltak el a hatóságok által kialakitott menekültközpontokba. Itt hozták létre számukra a „Kaia tevékenységi központok” elnevezésű programot, amely naponta megszervezett gazdag tevékenységekből áll – játékok, szabadidős tevékenységek (tánc, művészet, bűvészet, testnevelés), oktatási tevékenységek (angol, román nyelvű bevezető tanfolyamok) -, amelyeket önkéntes tanárok, diákok és hallgatók  koordinálnak.

A Kaia a V+O Kommunikációs Ügynökség által létrehozott program, amelyben több ország 20 önkéntese vesz részt, akik a válságkezelésre szakosodtak és nagy tapasztalattal rendelkeznek.

„Felhivást intézek az önkéntesekhez, vegyenek részt e programban, amellyel szeretnénk segíteni a menekült gyermekeknek, hogy olyan tevékenységekbe részesüljenek, amelyek biztosítják számukra az oktatás minimális folyamatosságát. E program segiti úgy a gyermekeket, mind anyukájaikat, hiszen legtöbbjük érzelmileg kimerült és minden segítség jól jön”, nyilatkozta Loredana Vişa, a V+O Communication vezérigazgatója, a Kaia program kezdeményezője.

A “Kaia Tevékenységi Központok” elnevezésű programot a  rugalmasság jellemzi, mivel úgy tervezték meg, hogy olyan helyiségekben alkalmazzák, ahol menekülteket szállásolnak el – központokban, szállodákban vagy egyéb ideiglenes lakóterekben. Ugyanakkor egy moduláris program is, amely az igényeknek megfelelően és a rendelkezésre állás szerint méretezhető vagy módosítható.

„Az elképzelés az, hogy mi menjünk oda, ahol szállást kaptak a gyermekek és az anyukák, mivel nem várhatjuk el tőlük, hogy ők jőjjenek el a menekültközpontból egy megadott címre, egy idegen városban. Szeretnénk  naponta néhány órát foglalkozni a gyermekekkel, lefoglalni őket különböző tevékenységekkel, hogy egy pillanatra megpihenhessenek az édesanyák. Bukaresttel kezdjük és mindent megteszünk, hogy más városokba is eljussunk és ilyen központokat szervezzünk”, magyarázta Loredana Vişa.

Forrás: hotnews.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: hotnews.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.