0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) 2022. július 11. és szeptember 30. között ellenőrzéseket végez az idei évre agrártámogatást igénylő gazdaságokban. A 2022-es kampány részét képező kontrollmintában szereplő gazdaságok ellenőrzésére kerül sor. A Gorj megyei APIA tájékoztatójában ismerteti az ellenőrzés eljárását és a gazdálkodók, állattenyésztők kötelezettségeit.

Az ellenőrzés befejezésének kezdeti határideje 2022. október 14-e volt.

2022-ben a Gorj megyei APIA szintjén a kontrollminta 433 gazdálkodóra terjed ki, amelyek közül:

* klasszikus ellenőrzés – 229 földműves esetében;

* távérzékeléssel történő ellenőrzés – 146 gazdálkodó esetében, akik közül 50 agrár-környezetgazdálkodási, öko-kondicionált, fiatal gazdálkodó;

* az állattenyésztési ágazat támogatási programjainak ellenőrzése – 58 gazdálkodó esetében.

A teljes ellenőrizendő terület 4769,22 ha, amelyből:

* klasszikus ellenörzés – 3637,17 ha;

* távérzékelési ellenőrzés – 1132,05 ha, ebből 879,21 ha a Gorj megyei APIA ellenőreire hárul.

Ellenőrizendő parcellák száma – 3319, amelyből:

* – klasszikus ellenőrzést 2648 parcellán végeznek;

* távérzékeléses ellenőrzést – 671 parcellán.

A Gorj megyei APIA a helyszini Control Service-en keresztül mostanig 136 gazdálkodót ellenőrzött klasszikus módszerrel, akik összesen 1513 parcellával rendelkeznek.

A bevallott parcellák felületének azonositásáért/megállapitásáért, illetve a bevallott termesztett növények felülvizsgálásáért végzett helyszini ellenörzés az ellenörzött gazdálkodó hiányában is elvégezhető, lévén hogy a felügyelő elégséges adattal rendelkezik a bevallott földfelületek azonositására és a saját aláírás alapján ezekre igényelt támogatások ellenörzésére.

Abban az esetben, ha az értesitett gazdálkodó/tulajdonos nem lehet jelen, a saját felelősségére tett nyilatkozat és személyazonosságának másolata alapján kötelessége felhatalmazni helyébe egy másik személyt. A dokumentumokat az ellenőrzött dossziéhoz csatolják.

A gazdálkodó jelenlétében végzett ellenözés ugyanolyan fontos, mint a hiányában végzett ellenörzés, azonban amennyiben a helyzet megköveteli minden szükséges intézkedést meg kell hozni, hogy az ellenörzés végzésekor jelen legyen az illető gazdálkodó is.

Abban az esetben, ha gazdálkodó elutasítja vagy korlátozza az APIA-felügyelők hozzáférését az illető területhez, ellenörzés végett, megvonják tőle az igényelt támogatást, magyarázta a Gorj megyei APIA.

Forrás: agroinfo.ro

Fodította: Székely Dénes

Foto: agrointel.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.