0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

A Romániai Farmerek Klubja és a Romániai Burgonyatermesztők Országos Szövetsége egy Országos Stratégiai Burgonya-tervet, valamint a jelenleg 60%-os hiánnyal küzdő kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozását javasolták a hatóságoknak, közölték a két szervezet képviselői.

A romániai burgonyatermesztés legfontosabb korlátozó tényezője a termőföldek túlzott feldarabolása, az alacsony technikai színt, a gyenge minőségű vetőgumó ültetése, de főleg a megfelelő tárolóhely hiánya.

“Romániának európai szinten a második helyen kellene, hogy legyen a burgonyatermesztésre szánt földterületek tekintetében, de az alacsony termés és az egyéni tárolóhelyek hiánya miatt nem foglalhatjuk el ezt az előkelő helyet az európai ranglistán. A román burgonyatermelőknek a termés betakarítása után, sajnos, azonnal értékesíteniük kell a burgonyát, méghozzá nagyon alacsony áron,  mivel egész évben optimális körülmények között nincs ahol tárolják. Ily módon minden évben masszívan importáljuk a burgonyát”, nyílatkozta Becsek László, a Romániai Farmerek Klubjának alelnöke.

A két szervezet által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a Romániai Farmerek Klubja és a Romániai Burgonyatermesztők Országos Szövetsége megtartotta első találkozóját Adrian-Nechita Oros mezőgazdasági miniszterrel, amelynek során ismertették az Országos Stratégiai Burgonyaterv alkalmazási javaslatát.

A két szervezet kitartott amellett, hogy a szaktárcának felül kell vizsgálnia az ipari felhasználásra szánt korai burgonyatermesztésre és az ültetni való burgonya beszerzésére elkülönített összegek részleges újraelosztását. Ez irányban a Klub és a Szövetség elemzést végzett és a részletes gazdasági és műszaki adatokat a miniszter rendelkezésére bocsátotta.

A két szervezet arra kérte a szaktárcát, hogy elemezze azokat a negatív hatásokat, amelyek erre, az amúgyis hanyatlásban levő alapélelmiszerre hatnak belátható rövid időn belül. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint a burgonyatermesztésre használt termőföldfelületek az utóbbi nyolc évben folyamatosan csökkennek és amennyiben a burgonyatermesztés veszteséges lesz Románia még inkább a behozataltól függ majd, de jelenleg is 50%-os arányban importál burgonyát, amelynek érezhető következményei vannak az ország kereskedelmi mérlegére nézve. A felső kategóriájú biológiai burgonya (Elit, Superelit) importja így is már meghaladja a 95%-ot.

A Klub és a Szövetség képviselői a mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen beszámoltak arról is, hogy a hektáronkénti veszteség 2020-ban meghaladta az 1 800 eurót az ipari felhasználásra szánt burgonya esetében és mintegy 3 000 eurót az ültetni való burgonya esetében.

„A mezőgazdasági miniszterrel sorra került találkozó a két szervezet közös akciósorozatának első találkozója volt, amelyet az Országos Stratégiai Terv gyakorlatba ültetése érdekében indítottak el a burgonyatermesztés fellendítésére. E tervben javasolt intézkedések négy alapvető, országos érdekű aspektusra vonatkoznak, nevezetesen: az országos szintű fogyasztásra szükséges burgonyamennyiség biztosítására, a burgonya egész évben való leszállításának szavatolására, a minőség biztosítására szakszerű tárolás révén és a burgonyabehozatal csökkentésére”, deklarálta Florian Ciolacu, a Romániai Farmerek Klubjának ügyvezető igazgatója.

Az Országos Statisztikai Intézet előzetes adatai szerint, a tavaly 2,68 millió tonna burgonya termett, amely Romániát a hatodik helyre rangsorolta az Európai Unióban, az első helyen Németország lévén, 11,55 millió tonna terméssel. A ranglista első helyein szerepel Franciország is, 8,73 millió burgonyaterméssel, valamint Hollandia – 7,09 millió tonna, Lengyelország – 6,48 millió tonna és Belgium – 4,1 millió tonna terméssel.

 Ami a megművelt területek felületét illeti, Románia a negyedik helyen van 166 000 hektár területtel, utána következik Lengyelország (359 000 hektár), Németország (275 000 hektár) és Franciaország (206 000 hektár).

A statisztikai adatok szerint a burgonyatermés a tavaly 56 ezer tonnával volt nagyobb 2019-hez képest. A burgonyát hagyományos módon Hargita, Kovászna, Brassó, Suceava és Szeben megyében termesztik.

2018-ban Romániában az egy főre jutó havi átlagfogyasztás 3,02 kg volt. A burgonya belföldi fogyasztását körülbelül kétmillió tonnára becsülik, de ehhez még hozzáadódik 500 000 tonna ültetni való burgonya, takarmány burgonya, illetve az ipari feldolgozásra szánt burgonya.

A Romániai Farmerek Klubja a mezőgazdasági termelők non-profit, civil szervezete, tagjai kitűnő szakemberek, innovációra, technológiára és a jó gyakorlatokra alapozó üzleti modellekkel rendelkeznek, melyek segítségével növelni tudják a versenyképességet és a hozzáadott értéket.

A Romániai Burgonyatermesztők Országos Szövetsége az első ilyen jellegű szövetség, amelyet 1991-ben hoztak létre a brassói Burgonya- és cukorrépatermesztés országos kutató és fejlesztési intézményének farmerei és kutatói. A szövetség az ország burgonyatermelőit tömöríti, úgy a hagyományos burgonyatermelő, mind a rendkívül korai, a korai és a nyári burgonyatermelő vidékekről, de tagjai a szövetségnek burgonyafeldolgozók és kereskedők is. Az áruházláncok burgonya-beszállítóinak 60%-a a Szövetség tagja.

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: bursa.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.