0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Idén sok féle módon emlékeznek Európa szerte, így Romániában is, a 700 éve, 1321. szeptember 13-án elhunyt Dante Alighieri költőre, „az olasz nyelv atyjára”.

Dante Alighieri költő, filozófus, politikus, az európai és egyetemes kultúra összetett alakja emlékére a Nemzeti Román Irodalmi Múzeum, a Román Akadémia, a Román Akadémi Könyvtára és a Román Kulturális Intézet csütörtökön és pénteken nemzetközi kollokviumot rendezett, „Dante Alighiere – 700” címen.

A nemzetközi kollokvium keretében, amelyet a Román Akadémia Könyvtárának Ion Heliade Rădulescu Amfiteátrumában tartottak, Ana Blandiana költő és civil aktivista  az európai értékek és a keresztény gyökerek megőrzésére szólított.

“Dante halálának 700. évfordulója nemcsak Európa első és valószínűleg legkülönlegesebb zsenijének utókorára utal, hanem emlékezetünk erejére is, amelyre ez az utókor támaszkodik. Európa keresztény gyökerei, amelyek alapján Danete magalkotta az Isteni Színjáték főművét, az emlékezet révén, képesek felemelni hozzánk tápláló nedvüket, kiegészítve a jó és szép egyvelegét, a szeretet, amelyet az ókori görögök hagytak ránk örökségül. Emlékező képességünk és ama hajthatatlanságunk nélkül, hogy a költő ne merüljön feledésbe, Dante nem lehetett volna az a kortárs, akire az elmúlt évszázadokban büszkék voltunk”, mondotta Ana Blandiana, hozzáfűzve:

“Ahogyan most az egész történelmet próbálják hibáztatni, és szörnyű történetté alakítani Európa más kontinensek elleni bűncselekményeit, az nemcsak az igazság, hanem emlékezetünk és mindazon elleni támadás is, amelyre jogunk van és büszkék vagyunk emlékezni”.

„Ebben az értelemben a Dante Év – 2021 az emberiség emlékezetének csodálatos győzelme azokkal szemben, akik épp ebben az évben próbálják megsemmisíteni azt az emlékezetet, amelynek jelentései túlmutatnak a kulturális határokon. (…) De ahogy a kommunizmus idején az ellenállás egyik leghatékonyabb formája a kultúra révén tanusított ellenállás volt, nem lehet most is ez a megoldás? Csakhogy most  nem elég az, hogy csak a kultúra védelmezzen minket, nekünk is kell legyen annyi bártoságunk, hogy megvédjük a kultúrát. Talán nemcsak magunkat kell megvédenünk a cenzúrától, hanem Shakespearet és Dantet is. És akkor kötelezően fel kell tennünk önmagunknak azt a kérdést, hogy ennyi évtizedes fogyasztás, lusta szabadság és alacsony szintű szórakozás után, újra rátalálunk-e arra a lélekerőre, amely akkor létezett, amikor még nem voltunk szabadok, azaz: képesek vagyunk-e most elképzelni egy amerikai Szolzsenyicint?, zárta szavait Ana Blandiana.

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.