0 0
Read Time:3 Minute, 27 Second

A Nemzeti Kultúra Napja alkalmából Hargita megye magyar tannyelvű iskoláinak több tucatnyi diákja vett részt  a Mihai Eminescu előtt tisztelgő, hagyományosan megrendezett szavalóversenyen. Az eseményt első ízben tartották online környezetben.

Az immár 16. alkalommal megrendezett szavalóverseny mostanig csak Csíkszeredában és környékén zajlott, Bors Kinga, a csíkszeredai Petőfi Sándor Gimnázium román nyelvtanárának kezdeményezésére. Idén először az egész megyére kiterjesztették, így városi és vidéki magyar tannyelvű iskolák diákjai is bekapcsolódtak a szavalóversenybe.

Bors Kinga tanárnő elmondása szerint először az iskolákban zajlottak a vetélkedők, majd a megyei szakaszban az első helyen végzett diákok vettek részt, akiknek rövid videófelvételeket kellett beküldeniük, amelyekben Eminescu-verseket szavalnak.

“A versmondó verseny egyik előnye az volt, hogy a diákok kijavíthatták saját magukat, mivel a videófelvételek otthon készültek, a szülők jelenlétében. A gyerekek szeretik Eminescut, mert a leghozzáférhetőbb – mind tematikájában, mind nyelvezetében – a tantervben szereplő költők közül” – mondta Bors Kinga.

A főként a megye középiskoláinak román nyelvtanáraiból álló zsűri tagjainak több szempontot kellett figyelembe venniiük, nevezetesen a szöveghez való hűséget, az előadás természetességét, a hanglejtést, az intonációt és a kifejezőkészséget.

A megyei szakaszban résztvevő V-VIII. osztályos 30 diák által szavalt versek között szerepeltek a „Criticilor mei” (Kritikusaim), “O, rămâi” (Ó, maradj), “Somnoroase păsărele” (Álmos madarak), “La Steaua”, (A csillag), “Copii eram noi amândoi” (Gyermekek voltunk mindketten) és a “Lacul” (A tó) című versek.

Császár Tünde, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola tanára az AGERPRES-nek elmondta, hogy bár Eminescu munkásságának népszerűsítése idén online környezetben zajlott, nagy sikert aratott a diákok körében.

“A verseket a felkészítő tanárok és a versszerető tanulók választották ki, akiknek a “Mihai Eminescu” szavalóverseny lehetőséget kínált a versolvasás örömén keresztüli érvényesülésre. A résztvevők vonzónak és érdekesnek találták a kihívást, amelyet a videófelvétel készítése jelentett a betanult versek elmondásával, illetve ennek online elküldése a szervező iskolának” – mondta Császár Tünde.

A verseny megyei szintű kiterjesztését Manuela-Nicoleta Stângă, román nyelv és irodalom tanfelügyelő kezdeményezte, aki úgy véli, hogy „az Eminescu-versek hallatán is megszereted a román nyelvet”. Egyben meggőződésének adott hangot, hogy a versmondó versenyen részt vevő diákok közül sokan kesznek a jövőben költők, színészek vagy román nyelvtanárok.

„A versenynek több kiadása is volt, de csak a csíkszeredai diákoknak szólt. Lehetőséget láttam arra, hogy a költészetben összefogjunk, ezért természetes vágy volt az a kezdeményezés, hogy a megye magyar tagozatán minden diák számára meghirdessük a szavaló versenyt” – hangsúlyozta Manuela-Nicoleta Stângă.

A díjátadóra pénteken, online környezetben került sor, amelyen a nyertes diákok és a felkészitő tanárok, a zsűri tagjai és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselői egyaránt részt vettek.

A zsűri képviselője, Szabó Zsolt, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Műszaki Főiskola román nyelvtanára nagyra értékelte a szervezők, a diákok és a tanárok ez irányban tett erőfeszítését, megjegyezve, hogy a versenyző diákok pontozása nem más mint valami számok, hiszen e projekt minden részvevője nyertesnek tekinthető.

“Gratulálunk minden résztvevőnek, aki ebben a projektben részt vett. Így ismét bebizonyíthatjuk, hogy Hargita megyében egy nagy román nyelv és irodalomoktató-család  létezik, hogy a román nyelv oktatásának, tanulásának színvonala Hargita megyében nem rosszabb, mind más megyékben, és mindez a diákok segítségével lehetséges. Ebben a versenyben nincs győztes és vesztes, mindannyian győztesek vagyunk. Ez egy élmény volt, amit nasgyon köszönünk” – mondta Szabó Zsolt, hozzáfűzve: Ez a verseny a jó gyakorlat példája a román nyelvű középiskolai tanárok számára, és a jövőben szeretne hasonló versenyt szervezni középiskolai szinten is.

A díjátadón részt vett Cristinel Glodeanu főtanfelügyelő-helyettes is, aki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetésének nevében gratulált a projekt résztvevőinek, és rámutatott, hogy ez egy további lehetőség a diákok számára a román nyelv gyakorlására és a jövőbeli vizsgákra való felkészülésre.

“Örülünk, hogy a magyar tagozatos diákok a román tagozatosokkal együtt ünnepelték a Nemzeti Kultúra Napját, és hogy a tanároknak sikerült, akár  online térben is, egy ilyen vetélkedőt megszervez. Örülünk a diákok lelkesedésének, akik részt vettek ebben a tevékenységben és szeretném megismételni, hogy mindannyian nyertesek, még akkor is, ha csak néhányan kaptak díjat, mert a román nyelv gyakorlásának lehetőségét kihasználva, felkészülhetnek úgy a rájuk váró vizsgákra, mind az élet vizsgájára, azaz a munkavállalásra” – mondta Cristinel Glodeanu.

A nyertesek a csíkszeredai Petőfi Sándor Gimnázium, a Sapientia Egyetem és a Megyei Tanfelügyelőség által felajánlott oklevelekből és könyvekből álló díjakat vehettek át.

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto:agerpers.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.