0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

polredesign-230x237Egyik magyarországi napilap a Politiken című dán újság kultúrális mellékletében megjelent cikket idézi, amely a magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédét ért nyugati kritikákról szólva megállapítja: “Egyszerű Orbán Viktorból a politikai gonoszság ikonját kreálni, de ez csakis a Nyugat ostobaságának és süketségének jele, ha minden más alternatívát moralista alapon elutasítunk”. Rune Lykkeberg, a cikk szerzője “A Nyugattal szemben” címmel megjelent írásában felidézi Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondott beszédének részleteit. “A beszéd nem azért ideológiai esemény, mert valami újat mondott, hanem azért, mert Orbán különböző tendenciákat és jeleket gyűjtött össze egy illiberális demokrácia védelmében” – vélekedik a dán lap cikkírója. A szerző természetesnek nevezi, hogy az egész nyugati világban elítélték a beszédet. Lykkeberg szerint Orbán beszéde egy rendszerkritika is, amely összefoglalja azokat a kritikai megállapításokat, amelyek már eleve adottak voltak a nyugati világban.

 A dán újságíró hangsúlyozza, hogy „az egyes generációk lázadói a következő generációk vezetői lesznek”. Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy „Putyin számunkra nem követendő példa, és az illiberális demokrácia nem az előrevezető út. De az nagy hátralépés volna, ha nem lennénk hajlandók elismerni, hogy Orbán nem egy kívülről jövő, rosszindulatú vírus”. Lykkeberg szerint a magyar miniszterelnök egy olyan problematikára mutatott rá, amelyet „kultúrharcként” ismerünk fel lényegében az összes nyugati demokráciában.

A miniszterelnök szerint a liberális társadalomszervezési elvek és módszerek voltak ugyanis azok, amelyek nem védték meg a közösségi vagyont, és eladósították az országokat, a családokat pedig adósrabszolgává tették. Orbán rámutatott: a liberális elvekre épülő államok nem tudják fenntartani versenyképességüket, ezt mutatja a világban zajló gazdasági átalakulás is a válság után, és kiderült az is, a jóléti állam koncepciója illúzió.

Ez év július 26-án, Tusnádfűrfön mondott beszéde után, össztűz zúdult a magyar miniszterelnökre. A hazai ellenzéki pártok azzal riogattak, hogy veszély fenyegeti az alaptörvényben rögzített (liberális) alapjogokat, az ország pedig kiírja magát az európai demokráciák értékrendszeréből. A külföldi – elsősorban amerikai – lapok pedig úgy összegezték a beszédet, hogy Orbán Viktor nyíltan elfordult a nyugati típusú demokráciától a tekintélyelvű keleti államok irányába.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.