0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

1942. december 11-én született Csíkszeredában, apja bankigazgató volt. Gyerekkora óta rajongott a sportért, ezért beiratkozott a Bukaresti Testnevelési és Sportintézetbe, s ezzel párhuzamosan trapézakrobataként dolgozott az Állami Cirkusznál, a „Ganea” csapatban.

Mindig is egy különleges bátorság jellemezte, ami arra késztette, hogy már harmad éves egyetemista korában kaszkadőrként működjön közre több akciófilmben, köztük a Sergiu Nicolaescu által rendezett “Dákok” című filmben és a “Tom Sawyer és Huckleberry Finn” francia produkcióban.

Amikor látta, hogy miről is szólnak a mutatványok és mit jelentenek az azokkal járó kockázatok, rájött, hogy ezt akarja és hozzáfogott megtanulni néhány mozdulatot, ütést, esést, ami keménynek tűnt a filmvásznon. Így lett az első romániai alkalmazott „birkózómester” a „București” Filmstúdiónál, majd a România Filmközpontnál.

Birkozómesterként együttműködött minden olyan román filmben, amely akció-csatajeleneteket tartalmazott, és számos nehéz és látványos jelenetet mutatott be, amelyek közül néhány egyedülállónak számit világszerte.

Ő hozta létre Romániában az első hívatásos kaszkadőr csapatot, amely érdemben hozzájárult egy addig gyakorlatilag nem létező terület kialakításához Romániában. Az általunk ma említett kaszkadőr és színész számos olyan találmány szerzője, amelyek a kaszkadőr-technika és módszertan kifejlesztéséhez vezettek nemcsak Romániában, hanem nemzetközi szinten is.

A “rugalmas trambulinról” van szó, amelyet a szereplő robbanást követő „repülése” hatásának keltésére használnak. A világon e módszert először a lovas bukásnál, esésnél használták. Több mint 150 játékfilmben játszott és számos olyan látványos jelenetet mutatott be, amelyet senki másnak nem sikerült megismételnie a mai napig sem.

2014.augusztus 1-jén hunyt el Bukarestben, 72 éves korában, kegyetlen betegséggel vívott küzdelem után. Önök biztos már rájöttek, hogy kiről beszélünk…

De, ha mégsem… segítünk: Cseh Szabolcs Imre emlékét idéztük fel.

Cseh Szabolcs Imre magyar színész, az egyik legismertebb romániai kaszkadőr volt, a román kaszkadőr iskola megteremtője.2005-ben elkötelezte magát a szegény gyermekeket segítő GLADIÁTOR szociális program mellett, melynek célja a fiatalkori bűnözés megelőzése és leküzdése. 2008-ban létrehozta a Gladiátor Egyesületet, amelynek fő tevékenysége hátrányos helyzetű – árva, hajléktalan, fogyatékkal élő – gyerekek támogatása. Mindkét program az általa megalkotott eredeti módszertanon alapul, lenyűgöző eredménnyel.

Forrás: Radio România Actualităţi

Fordította: Székely Dénes

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.