A romák társadalmi beilleszkedése Oroszországban?!


Újabban valamiért az oroszokat is foglalkoztatja a cigányság társadalmi felzárkóztatása
Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes nemrég jóváhagyta az oroszországi „cigányság társadalmi-gazdasági és kulturális felemelését segítő cselekvési tervet”. Ez az egyetlen speciális, nemzetiségi jellegű felzárkóztatási program Oroszországban – mondta Kozak.
Az orosz cigányság szervezetének elnöke, Nagyezsda Gyemetr megjegyezte, hogy 500 éve, amióta cigányok élnek az ország területén, ez az első kormányzati szintű cselekvési terv, tájékoztatott a kuruc.infohirportál.
A program segít megoldani az évek során felhalmozódott problémákat. Elsősorban az alacsony iskolázottságról, a cigányságnak a modern életkörülményekhez való alkalmazkodási problémáiról, a hatóságokkal és a rendőrséggel kialakult bonyolult viszonyáról, a településekről való kiköltöztetésükről van szó – fogalmazott Nagyezsda Gyemetr.
Gyemetr az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy azokon a településeken, ahol a cigányok élnek, gyakran nincs áram, gáz, víz, iskola, nem jár arra autóbusz vagy vonat.
Az IA REX orosz hírportál szerint Oroszországban hivatalosan 200 ezer cigány származású lakost tartanak nyilván, számuk azonban valójában egymillió körüli lehet. A megállapítás a Moszkvai Emberi Jogi Iroda nevű jogvédő szervezettől származik, a szervezet decemberben tette közzé álláspontját a készülő programról.
A jogvédő iroda jelentésében azt írják, hogy sok cigánynak még személyi igazolványa sincs, nem szívesen adnak nekik munkát, megfosztják őket szociális jogaiktól, az orvosi ellátástól. A cigány gyerekek körülbelül 80 százaléka rosszul beszéli az orosz nyelvet, nem jár iskolába, illetve második-harmadik osztályban abbahagyja a tanulást.
Jogvédők arra is felhívták a figyelmet, hogy Oroszországban a cigányságot a bűnözéssel hozzák összefüggésbe és emiatt nem ritkák az összecsapások a cigányok és a civilizált lakosság között, jegyzi meg az emlitett forrás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.