0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

A májusi és júniusi nagy esőzések több Hargita megyei településen okoztak jelentős károkat; a megkárosodott utak, hídak rendbehozására a kormány jelentős összeget utalt ki.

A május 16. és június 27. közötti Hargita megyei árvizek miatt megrongálódott létesítmények helyreállitására kért szükséges összeget a kormány  jóváhagyta az intervenciós alapból, tájékoztatott a prefektúra.

Az említett időszakban, a kedvezőtlen időjárás 18 településen, illetve Hargita Megye Tanácsának tulajdonában lévő több létesitményben okozott nagy kárt. A kárfelméréseket követően az érintett területek infrastrukturális helyreállítására összesen 9 millió 347 ezer lejt irányzott elő a kormány.

A támogatásból Csík-, Udvarhely- és Gyergyószékre egyaránt jut. Csíkszék 39 ezer lejt, Csíkkozmás község, Gyimesfelsőlok 500 ezer lejt, Gyimesközéplok 50 ezer lejt, Csíkszereda 15 ezer lejt, Csíkszentgyörgy 3 millió 423 ezer lejt, Kászonaltíz 129 ezer lejt és Tusnádfürdő 200 ezer lejt kap.

Hargita Megye Tanácsa számára a megyei utak helyreállítására 2 millió 852 ezer lejt irányzott elő a kormány.

A Hargita megyei prefektúra újabb összeget, mintegy 3,9 millió lejt kért a kormánytól a megye településein július 1-20. között keletkezett árvízkárok helyreállítására.

A prefektúra sajtóirodája szerint a a megyei katasztrófavédelmi bizottság felmérése alapján a jelzett időszakban, illetve július 22-én Madéfalván jelentős károkat okozott az árvíz, lakóházakat, gazdasági épületeket, megyei és községi utakat, utcákat, erdei utakat, pallókat és termőföldeket árasztott el.

Az áradások Madéfalvát, Csíkszentimrét, Csíkszentdomokost, Oklándot, Lövétét, Homoródalmást, Gyergyóvárhegyet, Korondot, Székelyvarságot, Bélbort, és Gyergyótölgyest érintették.

A kárfelmérés szerint a 11 közigazgatási egységben, illetve a Hargita Megye Tanácsának tulajdonában lévő létesítményekben mintegy 3 896 990 lej értékű kár keletkezett. A prefektúra közölte, hogy folytatják a kárfelmérést az árvizek által július 20. után érintett településeken.

A kormány korábban 9 347 000 lejt utalt ki a május 16. és július 27. közötti Hargita megyei árvizek okozta károk helyreállítására.

Forrás:informatiahr.ro/agerpres.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.