0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen nyilvánosan elmondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, hogy a magyar kormány nem egyeztetett részleteiben a román kabinettel az Erdélyi Gazdaságfejlesztő Programról és Bukarest nem ért egyet a budapesti támogatási program romániai lebonyolitásával.

Ez az első alkalom, hogy a román állam egyik tisztségviselője nyilvánosan kimondja: Románia nem ért egyet ezzel a programmal.

„Románia  úgy véli, hogy e kérdésben a  két kormány elővigyázatosan és  diszkriminációmentesen kell eljárjon, tiszteletben tartva az európai uniós szabályokat. Minden kétség elháritása érdekében, megjegyzem, hogy konkrétan arról van szó, hogy a budapesti kormány gazdasági tevékenységeket akar támogatni Románia területén, főleg a mezőgazdaság terén.

Kihasználom az alkalmat, Semjén kormányfőhelyettes úr jelenlétét Románia kormánya álláspontjának ismételt kifejezésére: a magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról NEM folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és NEM képezi kétoldalú megállapodás tárgyát. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy  Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtására, mint ahogy ez természetes lett volna, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen.

Kérjük továbbá a román törvények betartását és az EU belső szabályozásának figyelembevételét”, mondotta Marius Lazurca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elhangzott beszédében, amelyet a nagykövetség honlapja idézett.

Megjegyzendő, hogy egy olyan gazdaságfejlesztési programról van szó, amelyet Orbán Viktor kormánya több tiz millió euróval finansziroz hivatalosan és célja az erdélyi gazdák támogatása, akik magyar nyelven nyújtják be pályázataikat szubvencióra.

A magyar állam pénzével lebonyolitott programot egyik erdélyi alapitvány működteti, amely sok millió euróba részesiti az erdélyi gazdákat. A román média szerint a gazdaságfejlesztési program keretében főleg csak azok pályázhatnak, akik jól beszélik a magyra nyelvet. A G4Media.ro portál 2018 augusztusi tájékoztatása szerint a pályázok mintegy 8-10 százaléka román, köztük van Vasile Gliga is, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szervezetének elnöke.

Forrás:népszava.hu

Foto:maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.