0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

A Román Nemzeti Bank (BNR) a tavaly több tucatnyi pénzbírságot rótt ki a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2019/129-es törvény értelmében. Mint a jegybank megjegyzi, az OTP Bankot is megbírságolták, mivel nem teljesítette a BNR alelnöke által kibocsátott két rendelet előírásait. Az OTP Bank-ra mérték a legnagyobb pénzbűntetést, amely 500 ezer lejt jelentett. A szankció felöl 2022. augusztus 12-én döntött a központi bank.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett döntés szerint az OTP Bank az utólag módositott és kiegészitett 2019/129-es törvény 9. cikkelyének (1) bekezdésében foglalt követelmények megszegése miatt vétkes, lévén hogy a 8. cikkely (1) rendelkezéseiben foglalt megszegések megfelelő megindoklásának elmulasztásával továbbitott gyanús tranzakciós jelentést egy ügyfél esetében. Ezenkivül a bank vétkes azért is, mert az adott esetben nem azonosította a pénzeszközök valódi kedvezményezettjét és a számlatulajdonos hiteles képviselőjét.

Az Economedia.ro portál kérdésére válaszolva az OTP Bank a Román Nemzeti Bank által elrendelt szankciókkal kapcsolatban megjegyezte: “A Román Nemzeti Bank, mind a bankrendszer felügyeleti hatósága, rendszeresen, legalább évente egyszer hajt végre felügyeleti intézkedést az összes romániai hitelintézet, köztük az OTP Bank România SA tevékenységére vonatkozóan. Biztosítjuk Önöket felöl, hogy továbbra is teljesítjük a felügyeleti hatóságtól érkező kéréseket, vállalva valamennyi ajánlat végrehajtását, valamint azt, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően járunk el”.

Az OTP Bank rekordbírságot kapott Moldova Köztársaságban is, ami kétszerese a romániai szankciónak

Az OTP Bankot 2022-ben a Moldovai Nemzeti Bank (MNB) is megbirságolta. A Știri.md portál szerint 2022 a legnagyobb bírságok éve volt a moldovai bankrendszerben.

A ranglistát az OTP Bank (korábban Mobiasbanca) vezeti, amelyet csaknem 4,08 millió moldovai lej (csaknem 1 millió román lej) pénzbírsággal sújtotta az MNB 2021. november 29 és december 24 között végzett tematikus ellenőrzés nyomán megállapított szabálysértések sorozata miatt.

Az MNB Végrehajtó Bizottságának döntését 2022. augusztus 25-én fogadták el.

A Moldovai Nemzeti Bank szerint olyan “belső kormányzással kapcsolatos szempontokról van szó, mint például a végrehajtó testület egyik tagja feladatai egyrészének más személyre való átruházása, a belső ellenőrzési funkciók teljes függetlenségének hiánya, a belső ellenőrzési funkciók hiányos és késői reakciója bizonyos kockázatokra, eseményekre, valamint a korábbi ellenőrzés során feltárt jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedési terv teljesítésének elmulasztása”.

Az MNB azt is megállapította, hogy nem tartották tiszteletben a bankok Információs és Kommunikációs Rendszerére vonatkozó minimális követelményeket, ideértve a sérülékenységkezelést, az IKT-kockázatkezelést (kiberkockázatok), a naplóesemény-kezelést, illetve nem biztositották a tevékenység folytonosságát.

Hasonló megszegések miatt büntették meg a moldovai OTP Bank vezetőségének öt tagját is. Így 2,61 millió moldovai lejjel (körülbelül 625 ezer román lejre) sújtották Diosi Lászlót, aki 2021 novemberéig az OTP Bank Moldova elnöke volt. Ez volt a valaha kirótt legnagyobb pénzbírság, amelyet egy moldovai bankárral szemben alkalmaztak.

Az OTP tavaly tavasszal került a nyilvánosság figyelmébe, amikor a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) több razziát hajtott végre egy pénzmosási ügyben. Akkor egy bűnözői csoportnak több mint 70 millió lejt sikerült illegálisan kivennie egy romániai bankfiók számlájáról.

A DIICOT 2022. május 5-én megjelent sajtóközleménye szerint „az ügyben megállapították, hogy 2021 augusztusában szervezett bűnözői csoportot hoztak létre, hogy csalárd módon hozzáférhessenek mintegy 16 millió dollárhoz, mely összeg a bank egyik ügyfele által megnyitott egyik romániai bankfiók számláján volt, illetve offshore joghatóságban bejegyzett egyik cégnek a számláján.

A szervezett bűnözői csoport félrevezette a romániai bankfiókot és döntéshozói 2021 novemberében és decemberében összesen 70 156 151,72 lej összegű kifizetéseket hagytak jóvá a banki ügyfél számláiról a szervezett bűnözői csoport tagjainak számláira vagy az általuk ellenőrzött egyéb számlákra.

Később a megszerzett összegeket pénzmosásra használták fel, az offshore cég számláiról csalással megszerzett pénzt elosztották és több bankszámlára utalták át, majd készpénz formájában kivették és ingatlanok  illetve luxusautók vásárlására, kölcsönök/hitelek kifizetésére forditották olyan cégeknek, ahol a csoport tagjai vagy közeli hozzátartozóik részvényesek voltak, valamint fiktív kölcsönököt adtak román, moldovai, ukrán és orosz állampolgárságú természetes személyeknek.

Az OTP Bank reakciója a 2022-es vizsgálatra

 Két nappal később az OTP Bank reagált és a következő választ küldte a Hotnews.ro-nak: „A ​​bűnözői csoportról szóló sajtóinformációkkal kapcsolatban, amely az OTP Bank Románia vállalatra is tesz utalást, szeretnénk néhány pontosítást tenni:

A bank mindig betartotta a jogszabályi előírásokat és minden szükséges lépést megtett a helyzet megfelelő kezelése érdekében.

Jelenleg szorosan együttműködünk az ügyet kivizsgáló hatóságokkal, de a helyzet rendezéséig további részletekkel nem szolgálhatunk. A leírt szempontok miatt maga az OTP Bank is tett büntetőfeljelentést.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az említett helyzet a bank tevékenységét semmilyen módon nem érintette. Megerősítjük a bank elkötelezettségét minden jogszabályi előírás és bírósági határozat betartása mellett”, közölték az OTP Bank képviselői.

2022 júniusában csalás miatt vádat emelt a DIICOT az OTP Bank két alkalmazottja ellen is.

Forrás: economedia.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Economedia

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.