0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

imagesBrüsszeli források szerint a Szociáldemokrata Párt európai parlamenti képviselője, Corina Crețu lehet Románia képviselője az Európai Bizottságban. Románia gyakorlatilag Jean-Claude Juncker EB-elnökre bízta európai biztosának megválasztását, aki több javasolt személyiség közül Corina Crețu mellett döntött.

Az előző mandátumban Dacian Cioloș mezőgazdasági biztosként tevékenykedett, Románia eredetileg az ő mandátumát szerette volna meghosszabbítani. Jean-Claude Juncker kinevezett EB-elnöknek azonban több női biztosra van szüksége, ugyanakkor gesztust kellett tennie a szociáldemokrata frakció irányába támogatásukért cserébe.

Noha, Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője korábban kijelentette, hogy még nem veszítette el a reményt, hogy Dacian Cioloș lesz Románia EB-biztosa, akit kiváló szakembernek tart, úgy tűnik, hogy az európai hívatalosságok Corina Crețu mellett döntöttek, akiről így vélekedett: „Nem egy jó jel az, hogy ő nacionalista felhangokat ütött meg az elmúlt időszakban, én csak abban tudok reménykedni, hogy a politikai mandátum, ami az európai parlamenti képviselő, az egy megközelítésben, és egy esetleges európai biztosi mandátum az egy teljesen más megközelítésben történhet meg.”

Az RMDSZ EP-képviselője szerint  sokkal fontosabb a biztos személyénél, hogy milyen tárcát kap meg Románia.

Corina Creţu európai parlamenti képviselő kinevezéséről kérdeztük Sogór Csaba RMDSZ EP-képviselőjétt is, aki hírportálunknak elmondta:

“Nyilvánvaló, hogy a kormányzó párt lehetősége megnevezni az európai biztost az illető ország részéről. Ez akkor is így van, ha menetközben az illető országok kormányt cserélnek, lásd Magyarországon. A Szociáldemokrata Pártnak volt ez a lehetősége és Corina Cretut kinevezték politikailag. Ez egy általánosan bevetett szokás. Ő a Parlament egyik alelnöke, az egyik befolyásos szocialista politikus, a kérdés az, hogy mennyire vagy mennyiben ért ehhez a tárcához; kijelölésekor nem a rátermettség volt a fontos, nem ezt vették figyelembe, hanem politikai szempontok szerint nevezték meg. Nyilvánvaló, hogy egy biztos nem irányíthatja az európai pénzeket, illetve nem ő hozza meg a döntéseket ahogy esetleg ő szeretné vagy ahogy pártja diktálja. De ezen túlmenően Corina Creţu kinevezése csakis segítségére lehet az országnak, mint ahogy a mezőgazdasági reform is segítségünkre volt, annál inkább, hogy Dacian Cioloş biztos ismerte a helyi viszonyokat.

Ugyanezen kérdéssel fordultunk Csomortányi Istvánhoz, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete elnökéhez is, aki az alábbiakat nyílatkozta:

„Nagy kérdés, hogy Corina Creţu biztosként mit fog tenni; tény az is, hogy Románia sereghajtó volt a különböző uniós  támogatási alapoknak  a lehívásában, tehát lehet, hogy egy román biztos ebben tudna valamit segíteni, ami nem ad túl bizakodási okot, hiszen a PSD-kormány sem segített sokat. Igaz, hogy az európai alapok lehívása kormányokon átivelő kérdés, de a Ponta-kabinet alatt sem javult ez az arány. Úgy, hogy nincs jó véleményünk e kinevezésről”.

Balázs Izsák, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint is teljesen alkalmatlan Corina Creţu kinevezése a regionális politikáért felelős biztosi tisztségbe, mivel negativan befolyásolhatja az e téren kijelölt célkitűzéseket.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke sem helyeselte Corina Creţu kinevezését. „Ismerem Corina Creţu nyíltakozatait és tevékenységét, autonómiához való viszonyulását. Egyáltalán nem tartom szerencsénsek kinevezését”, mondotta.

Készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.