0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

 

A romániai termelői kör képviselői szerint a teljes sertéságazat jövőjét veszélyezteti az afrikai pestis terjedése az országban

Súlyos következményekkel számolhat a romániai sertéságazat az afrikai sertéspestis terjedése nyomán. A járvány miatt már több mint 60 ezer példányt pusztítottak el a hatóságok, emiatt az év második felében jelentősen megnőhet a román húsimport.

A romániai termelői kör képviselői szerint a teljes sertéságazat jövőjét veszélyezteti az afrikai pestis egyelőre feltartóztathatatlan terjedése az országban; a jelenséget sokan már nemzetbiztonsági kockázatként emlegetik. Júliusban 72 százalékkal nőtt a gócpontok száma az országban.

– Ha nem sikerül feltartóztatni a kórt, a teljes állatállományt fel kell áldozni, és az Románia elszigetelődését is maga után vonná – kongatta meg a vészharangot a sertéshúsipari munkáltatók szövetségének ügyvezetője. Stanca Tudor szerint csak idő kérdése, hogy a környező országok mikor fogják szigorítani a romániai áruk kivitelét.

– Ha a hatóságok nem állítják meg a betegség terjedését, az állomány legkevesebb 80 százaléka elpusztulhat. A kór terjedése esetén a nyakunkon marad, amit előállítunk, mert a romániai ágazat jó ideig nem léphet ki a nemzetközi piacra – fogalmazott.

Ha Románia nem exportálhat több sertéshúst és húskészítményt az unió tagállamaiba, az az ágazati szereplők több mint felének csődjéhez vezethet. Ioan Ladosi, a sertéshústermelők országos szövetségének elnöke is a következményekről beszélt: jelentősen megnő a sertéshús-behozatal, drágul a hús, ami megduplázhatja, de akár egymilliárd euróra is emelheti a romániai feldolgozók költségeit.

A termelők beadványban fordultak a kormányhoz, amelyben azt kérik, hogy ne csak az állatok nélkül maradó gazdák részesüljenek kártérítésben, hanem a hizlaldák tulajdonosai is.

Ők ugyanis járulékos veszteségeket is kénytelenek elszenvedni, miután jelentős részük bankhitelből épített farmot, a teljes állomány feláldozása mellett pedig kidobhatják a vásárolt takarmányt is.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter nemrég bejelentette, hogy az állam megtéríti a tenyésztőknek okozott kárt, illetve hogy a betegség gócpontjainak felszámolása és az érintett farmok fertőtlenítése után újratelepítik a sertésállományt.

A gazdák azonban elégedetlenek a felkínált kártérítés 6,2 lejes (450 forintos) mértékével, ami jóval alatta marad az élősúly 8-10 lejes kilogrammonkénti árának.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy egyre hangsúlyosabban felmerül: a sertéspestis problémájának kezelése ne csak az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságra és a mezőgazdasági minisztériumra háruljon, a koordinációt vegye át a legfelsőbb védelmi tanács.

Románia amúgy is meglehetősen importfüggő, ami a sertéshúst illeti, 2017-ben például 475 millió euró értékben hoztak be húst, a kivitel pedig legfeljebb 56 millió euróra rúgott.

A masszív kényszervágások nyomán az óhatatlan drágítás pedig egy sor egyéb termékágazat árait is erőteljesen befolyásolja. A 102 millió tonnás behozatal elsősorban Németországból, Magyarországról, Hollandiából, Spanyolországból és Lengyelországból származik, ezek az országok jelentős pluszpiachoz juthatnak a sertésvész nyomán.

A legfrissebb adatok szerint az országban már több mint 61 ezer sertést pusztítottak el, túlnyomó többségüket a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében, ahol a járvány sokkal agresszívabb, mint a nyugati országrészben.

Forrás:Magyar Idők

Foto: Magyar Idők

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.