0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláirás összegyűjtésére mintegy három hónap maradt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nemrég bejelentette, hogy a következő egy hónapban 200-220 ezer aláirást gyűjt össze a kezdeményezés sikere érdekében.

Megkérdeztük Ferencz Csabát, a Székely Nemzeti Tanács alelnökét, hogy véleménye szerint mi késztette az RMDSZ-et arra, hogy aláirásgyűjtésbe kezdjen?

“Vártunk és számitottunk is az aláirásgyűjtés konkrét megkezdésére, hiszen az RMDSZ már kezdetektől partnerünk. Emlékeztetni szeretném, hogy a kezdeményező bizottságban RMDSZ-tag is részt vett, Korodi Attila személyében, tehát ilyen értelemben az RMDSZ már a kezdetektől partner volt. Az internetes aláirásgyűjtés 50 ezer fölött van. A papíralapú aláirásgyűjtésekben más szervezeteink, nevezetesen politikai pártok is részt vesznek Éppen most kaptunk jelzést arról, hogy a magyarországi önkormányzatok is konkrétan bekapcsolódnak az aláirásgyűjtésbe, amire óriási szükség van. Tehát, azok a partenerek, akik korábban is biztosítottak támogatásukról, most beinditják a motorokat, ha lehet így fogalmazni. A tapasztalat a korábbi kezdeményezés, a Minority SafePack kapcsán is az, hogy az utolsó hónapokban dől el, hogy összegyűjhető-e az aláirások száma. Mint láthattuk akkor sikerült összegyűjteni az egymillió aláirás. Azt már előre tudtuk, hogy az internetes felületeken elég sok aláirást össze lehet gyűjteni, de nem elég az. Szükséges a szervezeti keret. Partnereinknek van olyan erős szervezeti kerete, hogy konkrétan házról-házra járva gyűjtsék az aláirásokat.  Meggyőződésünk és határozott reményünk, hogy összegyülnek a szükséges aláirások. Azt még el kell mondanom, hogy noha e kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács inditotta el, még jogilag sem az SZNT kezdeményezése teljes mértékben. A polgári kezdeményezések elinditása egy polgári kezdeményező bizottság munkája. Nagyon fontos azt hangsúlyozni, hogy nem a Székely Nemzeti Tanács sikere vagy kudarca az aláirás összegyűjtése, az egész magyar társadalom ügye, hogy össze tudunk-e fogni. Mondhatjuk, hogy magyar ügy, de nem az, hanem összeurópai ügy. Ami a külföldi aláirásgyűjtést illeti, ez interneten pontosan követhető, a papirformájú aláirásokat illetően, a különböző kisebbségi szervezetekkel tartjuk a kapcsolatot”

Arra a kérdésre, hogy hogyan  sikerült megszólitani egyes magyarországi rockegyütteseket, amelyek vállalták az aláirásgyűjtésbe kezdést, az SZNT alelnöke igy vélekedett:

“Az emberek tudomást szereznek róla, van aki önként jelentkezik és saját ügyének is tekinti ezt a kezdeményezést”.

Arra a kérdésre, hogy a március 10-i Székely Szabadság Napjára, illetve az 1848-49-es forradalom és szabadság március 15-i megünneplésére való készülédések közepette mennyire tudnak foglalkozni az aláirásgyűjtéssel, Ferency Csaba elmondta:

“Ezeknek az ünnepeknek nem feltétlen ünneplésről vagy tiltakozásokról kell, hogy szóljanak, hanem arról is, hogy cselekvően vegyünk részt minél többen éppen abban az aktuális kérdésben, ami napi renden van. Mindenesetre alkalmat ad arra, hogy minél több ember tudomást szerezzen e kezdeményezésről. Azt gondolom, hogy nem az a kérdés, hogy a magyar közösség támogatja-e úgymond egymeberként a kezdeményezést, hanem a kérdés az, hogy tudomást szerezzen róla, szánjon egypercet, hogy kitöltse az internetes oldalt, vagy hogy elmenjen valamelyik székházba, partnerszervezetkhez, illetve egyházhoz. Például most zajlanak az imahetek. Az aláirásgyűjtés kezdeményezését minden templomban kihirdették és már több száz papiralapó aláirást sikerült igy összegyűjteni. A legfontosabb az, hogy a hívek révén sok emberhez eljut a hír, hiszen ezt a kezdeményezést minden magyar ember támogathatja”.

Megjegyzendő, hogy a polgári kezdeményezés célja az európai őshonos nemzetek identításának megörzése és az erre utaló támogatás megszerzése az Európai Uniótól.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto:kronika.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.