0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az idén is marosvásárhelyi felvonulásra hivta hiveit március 10-re, a Székely Szabadság Napjára.

Izsák Balázsot, a tanács elnökét – akit az utóbbi időben súlyos vádakkal illette meg a szervezet néhány tagja – e rendezvény előkészületéről kérdeztük.

“2015-ben mi megtanultuk azt, hogy legalább egy évvel korábban le kell tegyük az előzetes bejelentést a rendezvény megszervezésére és pont azért, hogy ha a hatóságok esetleg akadályoznak, akkor legyen időnk a jogorvoslatra. A tavaly március 27-én tettük le az előzetes bejelentést az idei rendezvényre, erre a Polgármesteri Hivatal ahelyett, hogy ezt tudomásul vette volna, levélben szólitott fel minket, hogy a rendezvény előtt egy hónappal azelőtt ismételjük meg az előzetes bejelentést. Mi ismételten a birósághoz fordultuk épp annak a megállapitása végett, hogy ilyen kötelezettség minket nem terhel. Decemberben megkaptuk a birósági döntést, hogy nem kell még egyszer bejelentenünk a rendezvény megszervezését. Tehát, az előzetes bejelentésnek megfelelően, 16 ótakor gyűlekezünk és a rendezvény után a marosvásárhelyi Főtérre megyünk, a Prefektúra épülete elé, ahol átadjuk a tűntetők által elfogadott kiáltványt. A csendőrséggel kapcsolatosan elmondom, hogy minden rendezvényen – nagyon kevés kivétellel, pontosabban 2014-ben, amikor felkényszeritették a tömeget a járdára, a tömeg nem fért el a járdán és ebből adódtak helyi surlódások -, minden évben a törvényeknek megfelelően teljesitette a kötelességét, tehát nekük kell megvédenie akár a demonstrálókat is és biztositania kell az útvonalat, a nyilvános rendezvényekről szóló törvény szerint. Még az emlitett évben is helyesen jártak el a tűntetés alatt, amikor utólag 80 bűntetést osztottak ki. A tűntetés alatt akkor is végezték kötelességüket. Erről a bűntetésekről nem érdemes beszélni, mivel a törvényszék megsemmisitette. Én bizom abban, hogy az eddigi hagyománynak megfelelően a csendőrség a törvényekhez hiven végzi a dolgát és egy sikeres, békés Március 10-re számitok, és arra biztatom az embereket, hogy minél nagyobb számban jőjjenek el”, nyilatkozta az SZNT elnöke.

Arra a kérdésre, hogy kik segitik a rendezvény megszervezésében az SZNT-t, Izsák Balázs elmondta:

“Az elmúlt évek során kialakult egy szervezési gyakorlat. Mondhatnám, hogy már rutinunk van a szervezésben, de elsősorban a belső embereinek segitenek. Ezenkivül vannak önkéntesek is, a legtöbb önkéntesre innen Marosvásárhelyről, Marosszkről számitunk. Nem véletlen az, hogy 2013 júniusában az SZNT a  szevezést és annak teljes felelősségét és minden munkáját a Marosszéki Székely Tanács ruházta”.

Kérdésünkre, hogy az idei rendezvényen is lesznek külföldi meghivottak, az SZNT-elnök elmondta:

“A külföldi meghivottakról tudni kell, hogy az egyik leghűségesebb részvevő, az Európai Szabad Szövetség, épp március 10-én tartja kongresszusát , tehát az biztos, hogy kevesebb külföldi vendégünk lesz, mint tavaly, de ettől függetlenül én azért számitok a Baszk Nemzeti Párt küldöttére hiszen a Baszk Nmezeti Párt, Baszkföld kormányzó pártja, az egyik legközelebbi szövetségesünk. A Székelyföldért Társaság tervezi a budapesti szolidaritási rendezvényt is, amely valószinüleg a Hősök terén lesz, egyidőben a mi felvonulásunkkal. Feltételezem, hogy a Hősök teréről Románia budapesti nagykövetsége elé fognak vonulni, a korábbi évek hagyományainak megfelelően. Számitok az európai nagyvárosokban élő magyar szervezetekre is, emlékezetes, például, a bécsi magyarok szolidaritási rendezvénye. Ugyanakkor számitok arra, hogy hasonló rendezvényeket szerveznek a magyar szervezetek Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Erdon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.