0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

A székelyföldi Bálványosfürdőn ülésezik május 30-31-én az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága – jelentette be nemrég sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

A rendezvény első napján tartják a bizottság ülését, második nap Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel szerveznek nemzetközi konferenciát. Amint Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzatban és az ET önkormányzati kongresszusában is alelnöki tisztséget betöltő politikus elmondta: a konferencia egy másfél év alatt elkészülő ET-jelentés megszövegezési folyamatát indítja el.

Tamás Sándor elmondta: Európa számtalan országában teljesen természetes, hogy egy-egy őshonos kisebbségi közösség nyelvét regionálisan vagy országosan is hivatalos nyelvnek ismerik el. Az ilyen országok felsorolásában Belgium, Olaszország és Finnország mellett Szerbiát is megemlítette, ahol a román és a magyar is regionális hivatalos nyelvnek számít, és a Moldovai Köztársaságot is, ahol a gagauz nyelv élvez ilyen státust. A politikus szerint a rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy Romániában nem rendezett az önkormányzati többnyelvűség.
Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzati ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke hozzátette: önmagában siker, hogy a fórumot Székelyföldön tartják. Ez ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a 47 országból érkező résztvevők személyes tapasztalaton keresztül érzékeljék az itteni sajátosságokat.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke arról beszélt, hogy a kisebbségi nyelvek regionális hivatalos státusának a megítélése természetes folyamat Európában, és Románia egyre inkább elszigetelődik a kisebbségi igényeket semmibe vevő politikájával. Fontosnak tartotta, hogy az ET kisebbségekre és nyelvi jogokra vonatkozó dokumentumai mellett a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés révén az EU-ban is elindul a kisebbségi és nyelvi jogok kodifikálása. Szerinte az EU-t az különbözteti meg az ET-től, hogy a kötelezettségszegési eljárások révén képes érvényesíteni a szabályait.
Grüman Róbert úgy vélte: Bukarest minden regionális törekvést gátol, nehogy precedensként lehessen Székelyföldön felhasználni. Ezért a székelyföldi törekvések bukaresti semmibe vétele a többi román régió fejlődését is hátráltatja.

Forrás: MTI

Foto:Cetateanul.net

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.