0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában. Összesen 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indult a választáson.

A választási eredmények  egyértelművé tették, hogy már nem tér vissza a magyar képviselet a szlovák parlamentbe. A magyar párt, a Szövetség alelnöke, Mózes Szabolcs a Ma7 érdeklődésére azt mondta, időt kérnek a választási adatok elemzésére, személyesen viszont úgy gondolja, hogy az elnökség várhatóan benyújtja a lemondását, a politikai kultúra ugyanis ezt diktálja. Kérdésre azt sem zárta ki, hogy az újabb, parlamenti küszöb alatti eredmény akár az etnikai politizálás végét is jelentheti.

Az eredmény oka valószínűleg kettős: egyrészt a szokottnál magasabb volt a részvételi arány a választásokon, azon belül a magyarok részvételi aránya viszont kifejezetten alacsony maradt. Legalábbis erre utal, hogy Mózes Szabolcs példaként említette, miszerint a dunaszerdahelyi járásban csupán 48 százalék körüli volt a részvételi arány, ami meglehetősen problémás annak fényében, hogy ott a lakosságnak mintegy 80 százaléka magyar. Arról egyelőre csak találgatni tud, hogy miért maradtak otthon ennyien.

A párt más vezetői, Gyimesi György és Nagy József főként a magas országos részvételi aránnyal indokolták, hogy nem sikerült elérni az 5 százalékot, ugyanakkor leszögezték, hogy folytatni kell a munkát.

Mint ismert, az Orbán-kormány idén csak félszívvel állt ki a magyar párt mellett, Orbán Viktor például tusádfürdői beszédében is a felvidéki magyarságot bírálta, amiért nem képes magát megszervezni olyan szinten, hogy parlamenti képviselete legyen.

Orbán Viktor már is gratulált Twitter posztjában Robert Ficónak, aki a Smer élén megnyerte az előrehozott szlovákiai parlamenti választást.

„Lám, ki tért vissza! Gratulálok Robert Ficónak a szlovák parlamenti választásokon elért vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó együtt dolgozni egy hazafival. Várom a közös munkát!”, írta ki a magyar kormányfő angol nyelven közösségi oldalára.

A magyar kormányfő egyébként arra nem reagált, hogy magyar nemzetiségi párt nem jutott be a szlovák parlamentbe.

Bár az exit pollok a Smer és Fico bukását jósolták, a hivatalos, valódi eredmény ettől radikálisan eltért: a szlovák politikus fölényesen nyert, irja a portfolio.hu.

Forrás: népszava.hu/portfoio.hu

Foto:Mandiner.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.