0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Felavatták a szovjet titkosszolgálat, a CSEKA egykori alapítójának, Felix Dzerzsinszkijnek a szobrát Moszkvában, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) székháza előtt. Az orosz főváros központjában álló emlékművét 1991 augusztusában, néhány hónappal a Szovjetunió felbomlása előtt bontották le – számolt be az EFE és az AFP hirügynökség.

„Dzerzsinszkij visszatér” – írta a RIA Novosztyi hirügynökség a Szergej Naraskin, az SVR vezetője, Felix Edmundovici Dzerzsinszkij (1877-1926) kommunista forradalmár születésének napján tartott ünnepségről szóló hírében. Naraskin “altruistának, odaadónak és határozottnak”, “korszaka szimbólumának, a kristálytiszta őszinteség példájának” nevezte Dzerzsinszkijt.

A most felállitott szobor pontos másolata annak a Dzerzsinszkij-emlékműnek, ami korábban a KGB szentpétervári (akkoriban leningrádi) székháza előtt, a Ljubjanka (1958- 1991) téren állt, A szobor most is őrzi impozáns jellegét és a talapzaton a KGB emblémáját, mutatnak rá az Agerpres által idézett források.

A korábbi emlékművet 1991-ben, augusztus 21-22-én döntötték le a Mihail Gorbacsov utolsó szovjet vezető elleni, kudarcba fulladt puccs hírére  a rendszerváltást követelő tüntetők. A szobrot ezután egy szabadtéri parkba (Museon) helyezték át, ahol a szovjet vezetők szobrai állnak, amelyeket a történelem különböző pillanataiban megtámadtak és megrongáltak a felbőszült tüntetők. 2021-ben a hadsereg veteránjaiból és az állambiztonsági szervekből álló Orosz Tisztek Szervezete Dzerzsinszkij szobrának visszaszállítását kérte Moszkva központjába.

“Egyetlen mai orosz politikus sem tudta volna uralni a helyzetet és elkerülni az ország szétesését 1917 és 1920 között” – jelentette ki Alekszandr Mihajlov, a szervezet vezetője.

Forrás: digi24.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: HVG

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.