0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

A koronavirus-járvány miatt elrendelt vészhelyzetben hozott szigorú intézkedések közepette számos vállalat kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét.

Az adott helyzetben megkérdeztük a magyar kormány által finanszirozott erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolitó Pro Economica Alapitvány ügyvezető igazgatóját, hogy a járvány milyen mértékben hatott az alapitvány tevékenységére és lesz-e fennakadás a projektek budapesti finanszirozását illetően?

“Mindkét országban szükségállapot van és ilyen értelemben mi is ehhez alkalmazkodtunk a kollégákkal. Tekintettel arra, hogy a teljes pályázati rendszerünk online pályázat, sikerült ehhez az állapothoz adaptálni a munkánkat, a pályázatnak az adminisztrálását. Nemrég adtunk hirt arról, hogy sikerült befejezni a kifizetéseket a székelyföldi mezőgazdasági de minimis programban, pontosan annak köszönhetően, hogy mi már akkor bevezettük az online pályázati rendszert. Sokan kételkedtek abban, hogy a gazdák képesek lesznek-e erre, de gyakorlatilag beigazolódik, hogy jó ez a rendszerünk, mert igy mindenkinek sikerült időben feltöltenie a kifizetési kérelmet, nekünk meg befejezni azok ellenörizését és kifizetését. A székelyföldi de minis programunk esetében most a helyszini ellenörzések időszaka következne, amit, természetesen, május 15-e utánra kell halasztanunk, amikor megszűnik a kijárási tilalom, de azt is folytatni tudjuk. Úgy látom, hogy ezt a programot is le tudjuk zárni. A helyzet hasonló a nagy beruházási mezőgazdasági program esetében is, melynek keretében már több mint 30 ezer szerződést aláirtunk a feldolgozókkal és a mezőgazdasági nagyberuházásokra. Ott is zajlanak a beruházások és a kifizetések. Abszolút tudjuk folytatni munkánkat a jelenlegi helyzetben is. Ez a pozitiv oldala az online pályázati rendszernek. Ami a jövőt illeti, természetesen az alapitványnak sokkal hosszabb távú tervei vannak. A következő években is számitunk arra, hogy a magyar kormány továbbra is  finanszirozni fogja programjainkat, mint ahogy ezt március 20-án, Szijjártó Péter külügyminiszter pozsonyi látogatásakor bejelentette. Terveink szerint, ha minden jól megy, ősszel folytatnánk a Partiumi programmal. Mint emlitettem, az elkezdett munkánkat folytatjuk, annyi csúszásszal, hogy már elkezdhetnénk a helyszini ellenőrzéseket, de el kellett halasztanunk május 15-e utánra. A magyar kormány folyamatosan támogatja a programokat, mivel úgy látjuk, ahhoz, hogy valós gazdaságfejlesztés történjen – amint ezt a stratégiánkban is megfogalmaztuk -, folytatni kell a megkezdett programokat”, magyarázta Kozma Mónika.

Tekintettel arra, hogy az alapitvány a támogatásokat forintban számitja és a mostani világpiaci helyzet nem nagyon kedvez a forintnak, igy a támogatás értéke lejbe átszámitva kevesebb. Megkérdeztük a Pro Economica Alapitvány ügyvezető igazgatóját, hogy emiatt a pályázónak nagyobb önrészt kellett vállalnia?

“Ez gyakorlatilag egy technikai megoldást jelentett. Minden egyes esetben a számlavezető bankunkkal kell megegyeznünk a váltásról. Minden egyes alkalommal arra törekszünk, hogy ne legyen nagy eltérés a mostani és a korábbi pályázatok között. Sajnos, a váltás miatt mindig keletkezik egy kis különbség, de az nem volt nagyobb az utoljára kifizetett pályázatoknál a korábbi időszakban kifizetett pályázatokhoz képest”, hangsúlyozta Kozma Mónika.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:hirmondo.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.