0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Nemrég a civilizált társadalmak a tetoválást a matrózokkal, motorosokkal, bűnözőkkel azonosították, azonban az elmúlt évtizedekben egyre szélesebb körben lett elfogadva. Ma már nem jelent kívülállást egy-egy tetoválás viselése és a minták között gyakorlatilag bármit megtalálhatunk. A tetováló szakma odáig fejlődött, hogy rengeteg olyan ember, aki egykor nem is gondolná, hogy tetováltatni fog visel valamiféle tetoválást, pl. sminktetoválást, vagy valamilyen divatossá vált derékmintát.

A tetoválás készítése úgy történik, hogy a tetováló mester valamilyen eszköz segítségével festékanyagot juttat a kliens bőrébe. Ez az eszköz a modern társadalmakban többnyire elektromos árammal működő tetováló gép, aminek a hangja a fogászati fúróhoz hasonlít. A gép végén egy tű helyezkedik el, ami föl-le mozog és kb. egy milliméter mélyen hatol be a bőrbe percenként akár 3.000 alkalommal. A gép minden szúrás alkalmával egy csepp speciális oldhatatlan tintát juttat a bőrbe, tájékoztatott az atv.hu portál.

Másrészt, fontos, hogyha valaki tetoválást készíttetne magának, ezt csak hozzáértő személlyel, megfelelő higiéniai körülmények között tegye – hívta fel a figyelmet Sipos Péter sebészorvos. A szakértő hangsúlyozta, hogy több olyan betegség, vagy állapot létezik, amikor nem javasolt tetoválást készíteni.

Bizonyos betegséges esetén nem javasolt a tetoválás, hívta fel a figyelmet Sipos Péter sebészorvos. Vérzékenység, bőrallergia, hajlam a keloidképződésre egyaránt kizáró ok lehet, ahogy a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt sem javallott, vagy hogyha előfordult bőrrák a családban. Erősen megfontolandó az epilepsziásoknak, cukorbetegeknek, vagy azoknak a számára, akik szervátültetésen esetek át, esetleg immunbetegségben szenvednek.

A tetoválás mellékhatásai, esetleg negatív következményei nagyban a festéktől függenek. Régebben például a fekete szín esetében gyakran használtak vasoxidot, ami MR-vizsgálatnál felmelegedést, allergiás reakciót, gyulladást, akár sebesedést is okozhat. Ahogyan késői allergia is kialakulhat bármely festék esetén, viszketést, elszíneződést eredményezve a bőrön, ismertette az InfoRádiónak Sipos Péter.

Miután a festékanyag bejuttatása alkalmával apró sebeket ejtenek, fontos, hogy a tű és a bőrfelszín kellően steril legyen, mert ellenkező esetben különböző fertőzéseket kaphatunk. Előfordulhat fertőzés a bőrön megtalálható bacilusokból, amik gyulladást okozhatnak. A más után használt tű révén pedig el lehet kapni a hepatitisz B vagy C változatát, a HIV-et, vagy akár a HPV-t is, hívta fel a figyelmet az orvos.

Hogyha valaki meggondolná magát, a kisebb tetoválások sebészeti úton is eltávolíthatók. Léteznek fakító szerek is, a leggyakoribb eltávolítási módszer azonban a lézer, amellyel tulajdonképpen szétrobbantják a festékszemcséket, amiket az immunrendszer felszív, magyarázta Sipos Péter. De – húzta alá – egyik eltávolítási módszer sem veszélytelen, vagy egyszerű.

Egyes festékeket nehezebb eltávolítani, többszöri beavatkozást igényelhetnek. A lézernél a szétrobbantott festék alkotóelemei újabb allergiás reakciót válthatnak ki, felszívódva, a véráramba, nyirokrendszerbe kerülve pedig újabb betegségeket válthatnak ki.

Forrás: atv.hu, infostart.hu

Foto:infostart.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.