0 0
Read Time:6 Minute, 23 Second

A vakációs jegyek intézményét, sürgösségi kormányrendelettel, már 2009-ben bevezették. Akkor még ezek után nem kellett adót fizetni, de 2010-ben, az új adózási törvénykönyv elfogadásával törölték az adómentességet, így a munkáltatónak 16 százalékos adót kell fizetnie, és az alkalmazott esetében is jövedelemnek számít a csekk, tehát neki is adóznia kell utána.

“A tavalyi módosításig kevés munkaadó adott vakációs jegyet alkalmazottainak, holott az ebédjegyekhez hasonlóan alacsonyabb az adóvonzata, így van pénzügyi előnye a cégek számára”, nyilatkozta hirportálunknak László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Desztinációs Management Klaszter elnöke.

Arra a felvetésünkre, hogy egyes szállásadók még mindig idegenkednek a vakációs jegyektől, László Endre úgy vélte, hogy ez “mindkét fél – kedvezményezettek és  szállásadók – tájékozatlanságának tudható be”.

“Nem ismerik a törvény által biztositott lehetőségeket. Ez irányban mi nagyon sokat tettünk:  több mint egy éve felvilágositó kampányt folytattunk, minden vállalkozót megkerestünk ezzel kapcsolatban. Van aki tényleg nem akarja elfogadni, van aki megértette a vakációs jegyek előnyeit. A tavaly évben végezttünk egy felmérést Hargita és Kovászna megyében és az derült ki, hogy a szállásadók mintegy 30%-a fogadja el vakációs jegyeket. Innen letudtuk mérni, hogy a kisvállalkozóknál van a baj. A szállásadók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen anyagi háttere van, illetve mi garantálja nekük, azt, hogy megkapják a pénzüket. Ez egy nagyon tiszta dolog. Három vakációs jegyet kiállitó cég van: a Sodexo, az Up Románia és az Endered. Tehát, a vakációs jegyeket kibocsátó cégek nem állitják ki a papir alapú jegyeket vagy nem töltik fel a kártyákat, amig nincsenek kifizetve. A másik gondot az elszámolásnak a gyorsasága jelenti.  A pénzt maximum 30 napon belül utalják át a szállásadók számlájára Nyilván, hogy a szállásadónak kell legyen egy forgó tőkéje, hogy kitudja várni ezt a maximum 30 napot. Külön kiemelem, hogy a vakációs jegyek a kiállitás dátumatól számitva egy évig érvényesek ( utolsó nap is el kell fogadni ) és az elfogadók az ervenyesség lejárta után még a következő hataridőkön belül számolhatják el :

EDENRED : 15 nap

UP Romania : 60 nap

SODEXO : 5 nap

Tilos drágábban értékesiteni a csomagot a vakációs jeggyel való fizetés esetében (sajnos van rá precedens, hogy a szállásadó kér még + 10 %-ot).

További probléma az is, hogy a felhasználók nem tudják, hogy ha egy panzió nem fogadja el a vakációs jegyet, akkor nyugodtan fordulhatnak egy utazási irodához, amely elfogadja, igy  a felhasználónak nincs semmi gondja, mivel az illető iroda utalja át a pénzt a szállásadónak.   Ami még nagyon fontos az, hogy az illető szálláshelynek legyen működési engedélye. A cél nemcsak a dolgozó lakósság rehabilitációja, hanem a fekete turizmus visszaszoritása is”.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy család két féle vakációs jegyet kap, a turisztikai szakember elmondta:

“A szállásadóknak mind a három kibocsátó céggel feltétlenül szerződést kell kötniük. A szerződésben van egy függelék, amelyet be lehet állitani a kártyaleolvasásra. Különben ez a leggyorsabb útja annak, hogy a pénz az illető szállásadó számlájára kerüljön, mivel úgyanúgy működik, mint a bankkártya. Ami a magánszférát illeti, az alkalmazottaknak kell elsősorban hatniuk a munkaadókra, hogy ők is részesüljenek vakációs jegyekbe.

A vakációs jegyek jó hatással vannak az emberekre, hiszen azok is elmennek üdülni, akik mostanig majdnem egyáltalán nem jártak és ez már százalékban is látszik. A tavaly még annyira nem látszott, mert későre adták ki, a szabadságok nagyrésze már be volt ütömezve, és azok, akik vakációs jeggyel akartak üdülni már nem nagyon találtak szálláshelyet, például, a tengerparton. És emiatt megőrizték, hiszen a vakációs jegyek egy évig érvényesek. Az idén sokan felhasználták a tavaly kikapott jegyeket is, ami ez év júniusáig voltak érvényesek, az idén kikapott jegyekkel együtt.

A másik probléma, az, hogy a szállásadók arra panaszkodnak, hogy a vakációs jegyek révén megjelent egy olyan kategória, amely minimális kultúrával rendelkezik, és ez is az egyik oka lehet annak, hogy ódzkodnak a vakációs jegyektől. Olyan is történik, hogy bejelentkezik két személy és jönnek vagy tizen. Tehát, vannak még gondok. A szálláshelyi rendszabályzatot mindenkinek tiszteletben kell tartania”, nyilatkozta László Endre.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke rendelkezésünkre bocsátotta az elszámolási határidőkkel kiegészitett tájékoztató anyagot is, amelyet az alábbiakban közlünk:

VAKÁCIÓS JEGYEK

A vakációs jegyek kiállitását, forgalmazását és elszámolását a 215/2009 számú Kormányhatározat és változtatásai ( 940/2017 – 20.12.2017 ) szabályozzák.

A Pénzügyminisztérium által engedélyezett, papír alapú és/ vagy elektronikus vakációs jegyeket kiállító egységek:

EDENRED ROMÂNIA SRL

( Vouchere de Vacanţă – papír alapú +elektronikus )

www.edenred.ro

afiliat.romania@edenred.com

tel. 021-3013315

UP ROMANIA SRL

( Cheque Vacances vagy UP Vacanta – papír alapú + elektronikus  )

www.upromania.ro

info@upromania.ro

tel. 021-4028223

SODEXO ROMÂNIA SRL

( Turist Pass + Turist Pass Card )

www.sodexo.ro

info.ro@sodexo.com

tel. 021-2044646

Az aplikációt on-line is le lehet tölteni és el kell küldeni  egy másolatot a Turisztikai Minisztérium által kibocsájtott engedélyről ( certificat de clasificare ).

Amennyiben a szállodában/panzióban van kártyás fizetési lehetőség, akkor kell kérni a kártyás változatot is !

A listákat azokról a szerződött partenekről, akik elfogadják a vakációs jegyeket mint fizetési eszközt, a kiállító egységek oldalán találhatjuk meg:

https://www.edenred.ro/ro/retea-parteneri-afiliati/harta-partenerilor-afiliati (EDENRED ROMÂNIA SRL), https://upromania.ro/utilizator/parteneHYPERLINK “https://upromania.ro/utilizator/parteneri-afiliati-293/retea-si-harta-323/”ri-afiliati-293/retea-si-harta-323/ (CHEQUE DEJEUNER ROMÂNIA SRL) http://www.mysodexo.ro/parteneri/vouchere-de-vacanta-turist-pass (SODEXO PASS ROMÂNIA SRL).

Emlékeztetjük, hogy a vendég által észlelt bármilyen szabálysértést a gazdasági szereplők tevékenységében, jelenteni kell a 0 800 868 282 telefonszámon, vagy a sesizari@mturism.ro. e-mail címen, vagy kitölthetik az alábbi lapot: http://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2017/04/FI%C8%98%C4%82-DE-SESIZARE.pdf

Gyakori kérdések:

 

Hogyan lehet felhasználni a vakációs jegyeket?

Ahogy megkapta a jegyeket az alkalmazótól, a kedvezményezett kiválasztja az utazási irodát, szállodát, panziót ahová el szeretne utazni. Ezután leellenőrzi, hogy az általa kiválasztott egység szerepel annak az egységnek a partner-listáján, amelyik a jegyet kiállította. 3 kiállító egység van: Cheque Dejeuner, Sodexo és Edenred. A kedvezményezett ezután elmegy a szállodához/ panzióhoz/ utazási irodához, és a jegyekkel fizet. Ezek összértéke 1450 lej, az állami költségvetésből működtetett intézmények esetében. A papír alapú jegyek lehetnek 50 és 100 lej értékűek.

Megjegyzés : a magántőkével működő egységek ennek az összegnek maximum a 6 x -át adhatják alkalmazottaiknak, egy pénzűgyi évben.

El lehet adni?

NEM! A vakációs jegyek nem ruházhatóak át. Csak a kedvezményezett használhatja fel őket, személyi igazolvány alapján, viszont vihet mást is magával. A jegyek eladása tilos, értékesítésükért a büntetés 26.600 lej. Minden elszállásolási egység vagy utazási iroda, amely elfogad más személy nevére szóló jegyeket, 13.300 lejes büntetést kaphat.

Van árkülönbség a vakációs jeggyel és a készpénzzel fizetett csomagok között?

Tilos drágábban értékesíteni a csomagot vakációs jeggyel való fizetés esetébren, mint készpénzel történő fizetés esetében – visszavonják az utazási iroda licenszét vagy az elszállásolási egység működési engedélyét.

Meg vannak adózva?

A vakációs jegyekre nem kell fizetni a CAS és CASS biztosítást. A vakációs jegyek után fizetett adó csak 10%. Ez nem jelent egy fix, 145 lejes adót, hanem magába foglal egy bérskálán és levonásokon alapuló számítást is.

Lejárnak?

A vakációs jegyek a KIÁLLíTÁS DÁTUMÁTÓL egy évig érvényesek.A szolgáltatók a vakációs jegyek lejártának utosó napján is elfogadhatják , ugyanis a kibocsájtó az általa meghatározott időintervallumban még elszámolja( de erről esetenként kell egyeztetni a kiállítóval ).

Mit tudok vásárolni a vakációs jegyekkel?

A csomag kötelezően kell tartalmazzon minimum egy szállást, továbbá tartalmazhat szállítást, étkezést, szabadidős tevékenységeket, wellness szolgáltatásokat.

Hogyan számolom el  a vakációs jegyeket ?

A vakációs jegyeket, a kiállítóval kötött megállapodás értelmében kell elszámolni.

Mikor kapom meg a pénzem ?

A vakációs jegyek ellenétékét, amennyiben papír alapú, a kiállítóval kötött megállapodás értelmében,az átvételtől számított 14-30 nap alatt utalják  számlájára ( erről értesítést küldenek ). Az elektronikus ( kártya ) esetében az összeg már a tranzakció befejezésének pillanatában a számlájára kerül.

Az intertjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.