0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Kulcsár Terza József György és Zakariás Zoltán képviselők  Székelyföld autonómiáját célzó két törvénytervezetet iktattak a Parlamentben, nevezetesen a romániai magyar közösség kulturális autonómiájára vonatkozóan. Marcel Ciolacu miniszterelnök a törvényjavaslatok sürgös elutasitását kérte.

A két jogszabáyjavaslatot szerdán nyújtották be a képviselők, de csak csütörtök délben jelentek meg a Képviselőház honlapján, az RMDSZ színeiben mandátumot szerzett Kulcsár Terza József György és Zakariás Zoltán internetes oldalán.

Az első projekt „Székelyföld autonómiastatútumára vonatkozó jogszabályjavaslat”. A kezdeményezők bevezetőjükben azt állítják, hogy Székelyföld autonómiája „nem sérti sem Románia területi integritását, sem nemzeti szuverenitását, ugyanakkor megerősíti, hogy e régió autonómiája a közösségek belső önrendelkezési jogára, a szubszidiaritás és az önigazgatás elvére épül”.

A törvénytervezet már első szakasza kimondja: „Történelmi identitásának kifejezéseként, az állampolgárok esélyegyenlőségének és a magyar nemzetvédelem szavatolásáért Székelyföld lakói autonóm közösséget alkotnak”.

Földrajzi elhatárolás

A két országgyűlési képviselő az új autonóm terület földrajzi elhatárolására is utal: „Az autonóm régió területéhez tartozik a jelenlegi Kovászna és Hargita megye, valamint Marosszék, amely egyike volt a történelmi Székelyföld közigazgatási egységeinek, de jelenleg Maros megyéhez tartozik. Az első számú melléklet feltűnteti Székelyföld területi határait, valamint az ide tartozó településeket”.

A másik projekt a romániai magyar nemzeti közösség autonómiájának statútumára vonatkozik, mely értelmében:

„Azokban a közigazgatási-területi egységekben, ahol a magyar közösség tagjai elérik a teljes népesség 10 százalékát, vagy legalább 5000 főt tesznek ki, a hivatalos nyelv és a magyar közösség nyelve azonos rangú, és ebből következően azonos feltételek mellett biztosítani kell az adott közigazgatási-területi egység valamennyi polgára számára mindkét nyelv írásbeli és szóbeli használatának lehetőségét; a helyi megválasztott tisztségviselők és köztisztviselők szabadon használhatják anyanyelvüket munkájuk során, így a tanácsüléseken is; a települések, utcák és terek, közintézmények elnevezését a magyar közösség anyanyelvén is fel kell tűnteni”.

Ciolacu reakciója: sürgős elutasítás

​Marcel Ciolacu állást foglalt még a projektek megjelenése előtt a Képviselőház honlapján. A miniszterelnök Facebook-oldalán közölte: javasolta a Képviselőház elnökének, hogy intézkedjen egyes RMDSZ-es színekben mandátumot szerzett politikusok „mérgező” törvényjavaslatainak sürgős elutasításáról. A kormányfő bejegyzése szerint Székelyföld autonómiáját, illetve az etnikai alapú kulturális autonómiát célzó „elszigetelt” jogszabályjavaslatoknak „nincs keresnivalójuk egy demokratikus államban”. „Ez a bizonyos időközönként felbukkanó vita értelmetlen”, vélekedett a miniszterelnök.

A probléma az, hogy a honatyák már parlamenti vakáción vannak,  a jövő héten csak a választókerületekben tevékenykednek.

Forrás: adevarul.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: Ziarul Profit

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.