0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

A világ legmagasabban bemutatott zongorakoncertjének világrekordere lehet a nagyváradi Thurzó Zoltán, amennyiben Londonban hitelesítik a Mount Everest alaptáborában, 5364 méteren rögzített teljesítményét.

Thurzó Zoltán nagyváradi zongorista, aki azzal a céllal érkezett a Himalája hegység legmagasabb hegyére, a Mount Everestre, azaz a Csomolungmára, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe a világ legmagasabban bemutatott zongorajátéka kategóriájában.

Thurzó Zoltán az általa bérelt helikopterrel a helyszínre szállított koncertzongorán játszott. Az akció költségei 21 ezer euróra rúgnak, amit a 39 éves nagyváradi előadóművész szponzorok támogatásából és adományokból fedez. Vállalkozásának célja, hogy nemzetközi hírnévre tehessen szert, és így pénzt gyűjthessen a hegedűművész és muzikológus nagyapjának emléket állító Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár megalapítására.

Thurzó Zoltán május végén utazott Nepálba, és az eredeti tervek szerint még pünkösdkor kellett volna játszania a Mount Everest 5364 méteres magasságban található alaptáborában, azonban az időjárás nem tette lehetővé, hogy a helikopter odaszállítsa a zongorát. Így a zongorista beszámolója szerint végül június 13-án, hétfőn, 13.35 órakor sikerült elkezdenie a rekordkísérletet, amelynek során a korábbi bejelentése szerint az általa kiválasztott, zenében jelentőset alkotó nemzetek himnuszát tervezte eljátszani, majd több mint háromórás koncertet kívánt adni ismert zeneszerzők műveiből.

Megjegyzendő, hogy a jelenlegi rekord a brit Evelina De Lainé, aki 2018. szeptember 6-án adott koncertet az indiai Shingo-La hegységben 4946 méteres magasságban.

Forrás: kronikaonline.ro

Foto: ebihoreanul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.