0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

A Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület decemberben kamányt inditott, hogy felhívja a figyelmet az idős emberek társadalmi elszigeteltségére, magányosságára és alapok gyűjtésére időseink támogatására.

A kampány célja, hogy a nagyközönség megértse az idősek magányát, és tegyen azért, hogy méltó és nyugott öregkort biztositson számukra.

A romániai idősek magányossági indexéről és annak hatásairól szól a Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület kérésére a Kantar Románia által végzett kutatás.

A tanulmány szerint a városi környezetben élő idős emberek közül minden harmadik (32 százalék) elszigeteltnek érzi magát, magányosan él, anélkül, hogy lenne akivel szocializálódnia vagy akire támaszkodnia szükséghelyzetekben.

A kutatás szerint városon minden negyedik 65 év feletti idős, azaz több mint 450 ezer ember szembesül nagyfokú magányossággal, míg a válaszadók 36 százaléka átlagos fokú magányt érez. Az olyan tényezők, mint a rossz egészségi állapot vagy az élettárs elvesztése, hozzájárulnak a társas interakciók korlátozódásához, így az idősek 28 százaléka egy teljes hónap alatt legfeljebb négy emberrel kerül kapcsolatba.

A felmérés szerint a súlyos magány hatással van az idősekre, így az egészségükre is. Minden negyedik idős úgy érzi, rossz testi-lelki állapotban van, a nagyfokú magányossággal élők 39 százalékának pedig fizikai problémái vannak, ami kétszerese az átlagnak.

Egészségügyi problémáik miatt az idősek több időt töltenek otthon, zárt térben: 64 százalékuk ideje nagy részét háztartási munkákkal tölti, főzéssel vagy takarítással, ami a magány elleni küzdelem mechanizmusaként használt tevékenység.

Rutinjuk így néz ki: 43 százalékuk kizárólag a ház körül vagy a parkban sétál, 33 százalékuk tévézik, és csak 27 százalékuknak van otthonán kívüli tevékenysége, egyéb hobbija. Azok közül, akik nagyfokú magányossággal néznek szembe, még kevesebben hagyják el a házat, mindössze 18 százalékuk.

„Nagyszüleink nemcsak egyedül vannak, hanem hasznosak is akarnak lenni a társadalom számára, de ehhez szükségük van támogatásunkra. A magány depresszióhoz és testi egészségi állapot romlásához vezet, ami gyakran az idősek korai halálát okozza. A legfőbb nehézség, amellyel szembesülünk, az az hogy eljussunk hozzájuk és leküzdjük azokat az akadályokat, amelyek magányos életükre gyakorolt ​​hatásának felismerése előtt állnak. Azok, akik annyit adtak nekünk, nem szenvedhetnek azért, hogy a társadalom figyelmen kívül hagyja őket. A Soha Egyedül Egyesület küldetése, hogy elérje a hasonló helyzetben lévő idős embereket és visszaadja nekik az élet örömét” – mondta Cătălin Dinu, a Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület ügyvezető igazgatója.

A Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület olyan szervezet, melynek küldetése: önkéntességgel és civil szerepvállalással méltósággal gazdagítami az egyedül élő idősek életét. A Soha Egyedül Egyesület 2015 óta vállalja az „együtt lenni” küldetést – együtt az idősek magányosságának ügyében. Több mint 250 önkéntes segít 250 egyedül élő embernek és több mint 600 idősotthonban élő idősnek. A Soha Egyedül hat éve nyújt erkölcsi és anyagi támogatást az egyedül vagy nehéz élethelyzetben lévő idősöknek. A bukaresti, brăilai, ploiești, pitești, konstancai, jászvásári, kolozsvári, brassói, râmnicu vâlceai és târgoviștei önkéntes csapatok mindent felajánlanak nekik, amire szükségük van, akárcsak feltétel nélküli támogatásukat és barátságukat is.

„Az időskorúak magányának feltárása és mérése Romániában” című tanulmányt a Kantar Románia készítette a Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesületének felkérésére 2021. szeptember 27. és október 12. között. A vizsgálatot véletlenszerűen generált, országosan reprezentatív mintán végezték.

Forrás: money.ro

Traducerea: Székely Dénes

Foto: niciodatasingur.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.