0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntése szerint román állami kézben marad egyik legnagyobb értékű kulturális gyűjtemény: 1770 kézirat és 550 ősnyomtatvány (incunabula), köztük az Arany Kódex (Codex Aureus), a leghíresebb középkori, arany tintával írott kódex, amely a Batthyáneum könyvtár egyik legnagyobb értékű kincse.

A legfelsőbb bíróság megalapozatlannak minősítette és következésképpen elutasította a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye keresetét, amelyet a gyulafehérvári Táblabíróság pénzügyi és közigazgatási birósága által 2018. július 4-én meghozott 153/2018. sz. ítélete ellen nyújtott be. E történelmi döntést kimondó testület tagjai Attila Gheza Farmathy, Ionel Marius Ionescu és Virginia Filipescu bírák, valamint Ciprian Gabriel Ene segédbíró volt.

A Batthyáneum könyvtár, a Román Nemzeti Könyvtár gyulafehérvári ”fiók-intézménye”, a román és a magyar kultúra szimbóluma, de ugyanakkor mérföldkövet is jelent az európai kultúrában. Bár a Román Nemzeti Könyvtár külön figyelembe részesítette a Batthyáneum Könyvtárat, jogi státusza miatt, sajnos, bizonyos fejlesztésekre nem kerülhetett sor, például a gyűjtemények digitalizálására vagy az épület rehabilitációs projektben való felvételére.

“Arra alapoztak, hogy a könyvtárat Batthyányi gróf végrendeletileg az akkori erdélyi provinciára hagyta, amely a Habsburg Birodalomhoz tartozott. Noha, az egyház keretén belül létrehozott egy Gondnokságot a könyvtás vezetésére, a könyvek és az épület közvagyonban maradtak és az akkori közvagyont – Erdélyi Fejedelemség, osztrák állam, amely időközben, 1867-ben osztrák-magyat állam lett – a román állam örökölte a Nagy Egyesülés nyomán. Ezt nem érették meg vagy nem akarták megérteni. Az 1918-as Nagy Egyesülés után a trianoni békeszerződés és a győztes hatalmak által a legyőzöttekkel megkötött valamennyi nemzetközi serződés meghatározta az utódállamok elvét Európában”, magyarázta Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke. A könyvtárat és a múzeumot ezentúl minden román lakos kulturális és tudományos célokra használhatja.

Forrás: qmagazine.ro

Traducerea: Székely Dénes

Foto: adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.