0 0
Read Time:3 Minute, 21 Second

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen kivizsgálásba kezdett a korrupcióellenes ügyészség (DNA), feltételezett korrupció cselekedetek elkövetése miatt.

A sepsiszentgyörgyinfo.ro portál szerint a tavalyi vagyonnyilatkozatban szereplő adatok alapján a polgármester az 1992-2007 között vásárolt 2.653 négyzetméternyi, három beltelekkel, valamint a tavaly Gyimesközéplokon vásárolt 5.800 négyzetméternyi területtel rendelkezik. Ugyanakkor 1992 és 2006 között két házat is vásárolt. Antal Árpád egy, 1987-es gyártású Suzuki Samurai, illetve egy 2001-es gyártású Suyuki Jimmy tipusú személygépkocsi tulajdonosa, amelyet 2015-ben vásárolt. Ezen kivül ékszerkollekció, műtárgyak és könyvek tulajdonosai is, amelyeket 16.000 euró értékben 1990 és 2014 között vásárolt. Antal Árpád egy 63.500 lej értékű biztositási kötvény birtokosa is, melynek értéke 2014-hez képest csökkent. A tavaly a biztositási kötvényeket részben visszavásárolta, 43.500 lej értékben. A polgármester 2015-ben 100.000 lejt kapott egy cégnek adott kölcsön visszafizetése cimen.

A sepsiszentgyörgyi polgármester vagyonbevallásában továbbá szerepel: egy, 146.960 svájci frankban megkötött jelzálog-kölcsön, egy 10.000 euró értékű hitelkártya, valamint egy másik, 24.269 lej értéknek megfelelő hitelkártya.

Ami a 2015-ben felhalmozott jövedelmet illeti, Antal Árpád, polgármesteri minőségében, 43.538 lejt keresett és a Narancs SRL (mobiltelefon területén folytató kereskedelem) cég 45.314 lej osztalékban részesitette, melynek értéke folyamatosan csökkent az előző évhez képest, amikor 213.488 lej volt. A polgármester 74.702 lej osztalékot is felvett a Piramis SRL cégtől. 2014-ben a Piramis SRL cégtől eladta tőkerészesedésének egy részét, 25.000 lej értékben.

A romaniacurata.ro portál szerint a sepsiszentgyörgyi polgármester neve egy külföldi kölcsönből származó alapok kétes, a romániai Számvevőszék által illegálisnak nevezett irányban történő felhaszásával hozható összefüggésben (http://www.romaniacurata.ro/36-milioane-de-euro-bonus-de-performanta-o-primarie-da-bani-nelegali-constructorilor-ca-sa-isi-dea-silinta/).

Sepsiszentgyörgy Municipium 12 millió euró kölcsönre kötött szerződést az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bankkal (BERD). A kölcsönt több helyi érdekű befektetéssel járó kiadások fedezésére kellett volna forditani. De az összeg megoszlott más kiadások fedezésére, eltérve a helyi tanács által jóváhagyott rendeltetéstől. A Számvevőszék ellenörző csoportja által végzett kivizsgálások nyomán kiderült, hogy a BERD által a sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal számára folyósitott, megtéritendő kölcsön több mint egyharmada rendeltetési irányt váltott. Összesen 4,24 millió euróról van szó, amelyet illegálisan vettek fel és más egyébre, nem a helyi befektetésekre forditottak.

Az emlitett körülmények között, azzal indokolták a kialakult helyzetet, hogy az épitővállalatot meg kellett jutalmazzák, ahhoz, hogy minőségi munkát végezzen.

A szigorúan a helyi érdekű befektetések céljából a BERD-től felvett 12 millió euró kölcsönből 7,75 millió eurót forditottak utak modernizálására és rehabilitálására. Ebből az összegből 341.967 euróval a munkálatokkal kapcsolatos tervezéssel járó kiadásokat fedezték, mig 7,40 millió eurót a tulajdonképpeni munkálatokra forditottak. A különbségből származó pénzt , állitólag, olyan kiadások fedezésére forditották, amelyek soha nem szerepeltek a kölcsön-szerződésben.

A kivizsgálások nyomán a Számvevőszék elrendelte a „a 4.128.457,16 euróra becsült, megtéritendő finanszirozási alapból illegálisan vállalt kifizetés-kötelességek hatálytalanitását”. Az emlitett finanszirozáshoz hozzáadódik az összegre számitott áfa (TVA), amelyet a helyi költségvetésnek kell fedeznie, amint ezt a 2011/38825. számú szerződéses megállapodás és a 2011.11.08/41201. számú tanácsadói szerződés is előirányoz, amelyet a Sepsiszentgyörgy Municipium Területi Közigazgatási Egységének vezetősége kötött meg, a törvényben előirt mandátum, a 2009/250.számú helyi tanács határozatának és a Helyi kölcsönöket jóváhagyó bizottság 2010/1686. számú határozatának mgeszegése mellett.

A sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal válaszként a sajtóval közölte, hogy a Számvevőszék jelentését megtámadta a közigazgatási biróságon, de a birósági szakértők tévesen értelmezték a pénzügyi adatokat, mivel hasonló helyzettel mostanig nem szembesültek lévén, hogy a projektben részvevő felek közötti kapcsolattartást angol törvény szerint irányitották, tekintettel a finanszirozási alapok származására.

Egy dolog azonban biztos, nevezetesen az, hogy a sepsiszentgyörgyi előjáró csak gazdagitja a DNA által kivizsgált magyar politikusok egyre hosszab listáját. Az igazságszolgáltatáson túlmenően, amelynek döntései fölött nem vagyunk hivatottak itélkezni, továbbra is fennmarad egy kérdés, éspedig: Hogy van az, hogy a bűnügyi kivizsgálásban levő magyar politikusok nagyrésze egyetlen egy politikai alakulat tagjai?

Megjegyzendő, hogy Sepsiszentgyörgy Municipiumban nagy kéregmozgást okozott a „DNA-csapat tegnapi vizitje”, amely a sepsiszentgyörgyi biróság elnöke, Elena Poiană biró által kifejtett tevékenységet vizsgálta.

Foto: szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.