0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

A newsAr.ro hírportál szerint  több Arad környéki cég fontolgatja a telephelyének áthelyezését Magyarországra vagy Macedóniába, melynek nyomán több mint öt ezer ember marad munkanélkül.

A Hanesbrands Kürtösön működő fehérneműgyár – amely Hanes Global Supply Chain Románia társasághoz tartozik –  több mint 18 év után tavaly decemberben szüntette be működését az Aradtól 15 km-re lévő vámszabad ipari övezetben.

A pénzügyminisztárium honlapján közölt adatok szerint, amelyek a Hanes Global Supply Chain Románia társaság 2017-es, összegzésére hivatkozik, a vállalat üzleti forgalama 203,7 millió lej volt és 7,33 millió lej profitot könyvelt el. Ebben az évben a társaság ezer embert foglalkoztatott. Hanes Global Supply Chain Románia – volt Rosko Textil – a Hanesbrands csoporthoz tartozik, melynek több mint 65 ezer alkalmazottja van.

Egy másik, az amerikai gyökerű, de kínai vezetés alatt álló kürtösi Key Safety Systems, melynek 300 alkalmazottja volt, gyártásvonalát már átköltöztette Miskolcra. A KSS 2017-ben megvásárolta a szintén autóalkatrészeket (légzsákokat, biztonsági öveket, kormánykerekeket stb.) gyártó Takatát, így az alkalmazottak egy részét az aradi üzem vette át, és valószínűleg a bezárás sorsára jut a KSS Hunyad megyei gyára is.

Az Arad környékén megtelepedett vállalatok általában a munkaerőhiányra, az alkalmazottak szállításának rájuk háruló megoldására, az önkormányzat érdektelenségére, a rossz közúti infrastruktúrára, az elmúlt években többször is megemelt minimálbérre panaszkodnak, és ezért fontolgatják a költözést.

Bezárja romániai üzemét a svájci Rieker cipőgyártó is, az intézkedés miatt közel hétszázan maradnak munka nélkül.

A Nestlé után, amely temesvári gyárát 18 év után zárta be, a Rieker a második nagy külföldi cég, amelyik 2019 elején úgy döntött, hogy bezárja Temes megyei gyárát.

Forrás:adev.ro

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:Adevarul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.