0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Szeben ’89 címmel mozifilm készül a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom valós eseményei alapján Tudor Giurgiu rendezésében, román-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

Az 1989-es sorsdöntő eseményeket feldolgozó Szeben ’89 címmel készülő koprodukció gyártására 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet – olvasható az NFI MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Szeben ’89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Milícia és a Szekuritáté, a román titkosrendőrség között. A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák” hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban. Senkiben nem szabad megbízni és bárkiből lehet ellenség.

Tudor Giurgiu rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és több magyar filmben is részt vett már korábban koproducerként (Aglaja, Spirál). A Szeben ’89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz. A film operatőre Alexandru Sterian. A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu), valamint a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben ’89-ben kiváló magyar filmesek vesznek részt, vágója Lemhényi Réka, zenéjét Cári Tibor szerzi – áll a közleményben.

Mint írják, a romániai forgatás februárban kezdődik, majd a vágás, a teljes hangi- és képi utómunka, a VFX, valamint a zeneszerzés is Magyarországon lesz.

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást.

Forrás:24.hu

Foto: 24.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.