0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

Az Egyesült Államok kedden korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre a vízummentességi program keretében, mondván, hogy Budapest nem kezelte a Washington által többször felvetett biztonsági hiányosságokat, írja a Reuters és a news.ro. Washington szerint a példátlan intézkedés válasz a biztonsági aggályokra, és a 2011 és 2020 között kiállított úti okmányokra vonatkozik, jegyzi meg a POLITICO. A vízummentességi programban részt vevő 40 ország közül Magyarország az egyetlen ország, amelyre vonatkozóan az Egyesült Államok ilyen döntést hozott.

A vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti célból legfeljebb 90 napig utazhatnak az Egyesült Államokba vízum nélkül, és az úti okmányokat az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszerben (ESTA) kell regisztrálniuk.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy a magyar állampolgároknak az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszer keretében biztosított érvényességi időt azonnali hatállyal két évről egy évre csökkentik és a rendszeren belül csak egyszeri látogatás engedélyezett, többszöri nem, így a magyar állampolgárok egyszeri belépésre jogosultak az Egyesült Államok területén.

„Egyedülálló intézkedések” Magyarországra nézve

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő elmondta, hogy az emlitett változások a vízummentességi program többi 39 részt vevője közül egyikre sem vonatkoznak, és “egyedülállóak Magyarországra nézve”.

“Rendszerszintű probléma van, vagyis 2011 és 2020 között több százezer útlevelet állítottak ki személyazonosság-ellenőrzési követelmények nélkül”, jegyezte meg az amerikai tisztviselő.

Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek adott állampolgárságot, többségük a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségű, “megfelelő biztonsági intézkedések nélkül”, közölte az Egyesült Államok nagykövetsége.

A Politico szerint, miután hatalomra került 2010-ben, Orbán kormánya jelentős politikai változásokat hajtott végre a magyar állampolgárság megadásával a külhoni magyaroknak, többek között a romániai, szlovákiai és ukrajnai magyaroknak.

Az állampolgárság megadása Orbán Viktor miniszterelnök politikai lépése volt, amely szavazatokat hozott neki a következő választásokon.

“Több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként állított ki szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok nélkül”, mondta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a POLITICO-nak.

Feszültség Budapest és Washington között

A két kormány viszonya feszült, miután Budapest elhalasztotta a parlamenti szavazást Svédország NATO-tagságáról, valamint amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nacionalista kormánya korlátozta az LMBTQ-jogokat.

Arra a kérdésre, hogy a mostani intézkedés összefügg-e a két kormány között súrlódást okozó egyéb problémákkal, az amerikai illetékes azt mondta: “Az Egyesült Államok nagyon odafigyel a magyar választásokra”, hozzátéve azonban, hogy az intézkedést nem kell a kétoldalú kapcsolatok egyéb, kényes témáihoz kapcsolódó üzenetként értelmezni.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a magyarországi biztonsági sebezhetőségeket jóval azelőtt azonosították, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát.

Az amerikai hatóságok 2022-es döntése

Az amerikai hatóságok 2022 elején döntöttek arról, hogy  Magyarország határain kívül született magyar állampolgárok a továbbiakban nem mentesülnek a vízumkötelezettség alól, írja a Krónika erdélyi magyar napilap online kiadása, amelyet az MTI idéz.

A kiadvány szerint az amerikai hatóságok csak a jelenlegi Magyarország területén született magyar állampolgárok számára engedélyezték az ESTA-vízum (Electronic Travel Authorization System) megszerzését.

A döntés már 2021 februárjában megszületett, de ez nem keltette fel a figyelmet, mivel a koronavírus-járvány kirobbanása nyomán az USA által elrendelt utazási korlátozások miatt a schengeni államok állampolgárai egyébként sem léphettek be hosszú ideig az Egyesült Államok területére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata akkor azt közölte, hogy az Egyesült Államokba utazni kívánó, Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgároknak vízumot kell kérniük, még akkor is, ha már évek, évtizedek óta Magyarországon élnek.

A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti amerikai diplomáciai képviseleten tehetik meg; a budapesti nagykövetségen csak Magyarországon lakhellyel rendelkező és ott élő magyar állampolgárokat fogadnak.

Forrás: hotnews.ro

Fordította: Balázs Magdolna

Foto: HotNews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.