0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

A koronavirus-járvány elterjedése miatt az egészségügyi védőmaszkok mennyisége globális szinten nagyon megugrott. Kina, például, naponta 200 millió maszkot gyárt. Ebben a pillanatban nem lehet tudni, azonban, hogy világszerte mennyi a napi termelés. Naponta új és új gyártók jelennek meg különböző kontinenseken, amelyek szennyező anyagokból iparilag gyártják a maszkokat. Az Egyesült Államokban a napi maszk-használat mintegy 3,5 milliárd darab, 1,2 milliárd Olaszországban és több tiz millió Romániában. És minden egyes esetben egyszer használható maszkról beszélünk. Egy személy naponta átlag két maszkot használ! Éa ha ilyen nagy mennyiségű védőmaszot használunk, akkor ezek eldobása valóban komoly gondot okoz…

A legnagyobb tévedés, amelyet világszerte mindenki elkövet, beleértve a románokat is, a védőmaszkok eldobása az újrahasznositható hulladékok közé. Ez nagy kockázatot jelent a hulladékgyűjtők, de a hulladékszelektáló és feldolgozó központokban dolgozók egészségére nézve is. A védőmaszkokat szakszerűen kellene újrahasznositani, a korházi hulladékokhoz hasonlóan. De egyelőre az egészségügyi  védőmaszkok, sajnos, még nem hasznosithatóak újra és emiatt súlyosan kárositják a környezetet. Nagyon sok maszk a óceánok vizébe került.

Felhivjuk a lakók fiigyelmét, akik nem tartózkodnak házi karanténban és egészségügyi védőmaszkot és kesztyűt használnak NE dobják el ezeket az újrahasznositható hulladékokat – műanyag, fém, papir – gyűjtő konténerekbe. Az újrahasznositható hulladékok válogató állomásokra kerülnek, ahol a dolgozók kézzel, kategóriák szerint válogatják szét, ami nagy veszélyt jelent egészségükre nézve. Egyetlen egy koronavirussal fertőzött  védőmaszk vagy kesztyű a megbetegedések egész sorát válthatja ki. A védőmaszkot és kesztyűt a reziduális hulladékoknak külön kialakitott konténerekbe kell eldobni”, hivja fel a figyelmet az egyik nagyszebeni köztisztasági vállalat igazgatója.

A bukaresti Katonakorház is figyelmeztet:

Az egyszer hasznositható védőmaszkot haszálat után el kell dobni. Miután levettük arcunkról, a védőmaszkot be le kell tenni egy műanyagzacskóba és ezt jól le kell zárni, majd a háztartási hulladékok közé kell dobni”.

 Az egyszer hasznositható arcmaszkok három rétegűek: egy vizálló anyagból, a közép rétegből, ami védőszűrőként hat, és a belső rétegből készülnek, amely felszivja a kilélegzett meleg levegőt. E három réteg polipropilén anyagból készül, amelyet adalékanyagként az épitkezési anyagok előállitásánal is használnak.

Forrás:greennews.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: ziare.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.