0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

A földgáz árának jelentős emelkedése nem befolyásolja a Hargita megye tizenegy községében tervezett gázhálózat-építéseket. A drágulás a jövendőbeli lakossági fogyasztókat állíthatja választás elé, de a polgármesterek szerint a földgáz konyhai használatára biztosan lesz igény.

Az elszállt gázárak nemcsak a jelenlegi, hanem az eljövendő fogyasztókat is döntés elé állíthatják az energiahordozó használatát illetően. Mivel Hargita megyében az elkövetkező években tizenegy községben készülnek kiépíteni a még hiányzó gázhálózatokat, a mostani helyzet nem túl biztató a tervezett beruházások számára.

Annál is inkább, mert az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által meghirdetett pályázat támogatásának elnyerése érdekében megfelelő számú fogyasztó rácsatlakozását vállalták a községek, és jelentős önrészt is biztosítaniuk kell. A polgármesterek jelenleg abban bíznak, hogy a helyzet rendeződik, a földgázra pedig legalább konyhai használatra mindenképp lesz igény. Nem torpannak meg A megfelelő számú gázfogyasztó biztosítása érdekében a községek Gyergyóremete kivételével szomszédaikkal társultak a pályázatokhoz, a legnagyobb ilyen tömörülést Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva és Csíkszentdomokos alkotja. Ezek közül csak utóbbi rendelkezik jelenleg is földgázhálózattal, amely viszont bővítésre és korszerűsítésre vár.

Kérdésre válaszolva Bőjte Csongor Ernő csíkdánfalvi polgármester azt mondta, még nincs válaszuk arra, hogy milyen hatása lesz a projektre a gázár emelkedésének. Arra számítanak, hogy ez az árszint nem marad így addig, amíg elkészül a hálózat. Ez most egy óriási bizonytalanságot jelent mindenkinek, viszont nem torpanhatunk meg, nem léphetünk vissza, amikor annyi éve készülünk erre – érvelt a polgármester,  hozzátve, hogy a környezetében élők visszajelzései alapján az biztosnak tűnik, hogy ha fűtésre teljesen nem is, de a konyhákban szükség van a földgázra, mert jobb, mint a gázpalack. Hasonlóan vélekedik Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere is, aki szerint a beruházás előkészítése folyamatban van, készülnek kiírni a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Arra számítanak, hogy amikor a gázhálózat elkészül, lesznek rácsatlakozók, és rendeződik a mostani helyzet. „Mindenki eldönti majd, hogy használja vagy nem a szolgáltatást, én úgy gondolom, fontos lesz rácsatlakozni” – fejtette ki. Ő is úgy látja, a földgáz konyhai használatára mindenképp lesz igény, mert ez kényelmesebbé teszi a mindennapi életet. A tizenegy Hargita megyei községben 170 millió lej értékű európai uniós támogatással 262 kilométernyi gázvezeték és 5 gázátadó állomás építése van tervben, több mint 10 ezer fogyasztó rácsatlakozásával.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto:szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.