0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

autonomia_konferencia_img_0286_hv_bAz Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csatlakozott az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz (ELEN), és annak teljes jogú tagjává vált. David Hicks, a 44 nyelvi közösséget képviselő szervezet főtitkára, és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke október 25-én a marosvásárhelyi “Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán” című konferencia szünetében írta alá a két szervezet együttműködési megállapodását. Sándor Krisztina elmondta, olyan szervezethez csatlakoznak, amelyik hozzásegíti az EMNT-t ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon Bukarestre a nyelvi jogok tiszteletben tartása érdekében.

David Hicks célként fogalmazta meg, hogy a magyar nyelvet hivatalos regionális nyelvvé nyilvánítsák Romániában. Hozzátette, azt is el kell érni, hogy a magyarság hat százalékos aránya is elég legyen egy településen ahhoz, hogy a kisebbséget megillesse az anyanyelvhasználat joga a közigazgatásban. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalékos.

Eva Bidania Ibargutxi, az Európai Szabad Szövetség (EFA)  politikai tanácsadója elmondta, hogy az EMNP csatlakozása több éves folyamat. Azt is hozzátette, a pártszövetség bizalommal viszonyul az EMNP-hez, hiszen jó kapcsolatokat ápolnak a Tőkés László EP-képviselő brüsszeli irodavezetőjeként megismert Szilágyi Zsolttal, a Néppárt alelnökével.  A korábban függetlenként európai parlameni képviselővé választott Tőkés László 2007 és 2009 között az EFA és a Zöldek közös frakciójában fejtette ki tevékenységét.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács szervezésében sorra került marosvásárhelyi konferencia konlúzióiról hirportálunknak Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke beszélt. Mint mondotta, a meghivottak nagyon tartalmas előadásokat tartottak, mig a négy külföldi meghivott, kellő tudással, megosztotta  tapasztalatait olyan területekről, amelyben “előttünk járnak, mint amilyen az autonómia kérdése, vagy olyan területeken, ahol az ország berendezkedése föderalista. Összegezve, nagyon hasznosak voltak az előadások”. Sándor Krisztina azt is elmondta, hogy az RMDSZ részéről senki sem volt jelen ezen a konferencián, noha első sorban azokat hivták meg, akik közvetlenül részt vettek a székelyföldi autonómiatervezet kidolgozásában.

Az “Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán” című konferencián Izsák Balázs, az SZNT elnöke, Toró T. Tibor, az EMNP elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP államfőjelöltje bírálták az RMDSZ által javasolt megoldásokat a magyarság autonómiáját illetően.

A konferenciát záró kerekasztal beszélgetésen Izsák Balázs úgy vélekedett, az RMDSZ hibázott, amikor az olaszországi Dél-Tirol autonómiastatútumát vette mintának a székelyföldi törekvések megfogalmazására. Szerinte a spanyolországi vagy nagy britanniai példák frissebbek, és jobb hivatkozási alapot nyújthattak volna.
Toró T. Tibor azt kifogásolta, hogy az RMDSZ alkotmánymódosításhoz köti tervezete elfogadtatását. Szerinte ezzel az RMDSZ az autonómiakövetelés mozgalmi hátterét veszélyezteti, hiszen „haza küldi a székelyeket, és azt üzeni nekik, hogy nincsen tennivalójuk az alkotmány módosításáig”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.