0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Az európai vezetők csütörtökön, Brüsszelben aggodalmuknak adtak hangot a Balkán-félsziget nyugati térségében tapasztalható „feszültségek és megoszlások” miatt, nyilatkozta az AFP hirügynökség idézte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki elmarasztalta a „káros külső hatásokat”.

Az „Európa szempontjából létfontosságú” térségben a káros külső hatások okozta „feszültségek és megoszlások” az utóbbi időben több országot destabilizáltak, hangsúlyozta Donald Tusk, a Brüsszelben sorra került csúcstalálkozó alkalmából.

Az Európai Tanács elnöke nem nevezett meg különösképpen egyetlen országot sem, de több brüsszeli diplomáciai forrás szerint az európai liderek aggódnak Oroszország és Törökország balkáni befolyása miatt.

Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, egyébként, hogy London 2018-ban helyet ad a nyugat-balkáni országok csúcsösszejövetelének.

A 2016 októberében tartott montenegrói parlamenti választások előtti puccskisérletre utalva, mely mögött, a Podgorica-i ügyészség szerint két orosz állampolgár állt, Theresa May megjegyezte, hogy az „EU-nak többet kell tennie az orosz destabilizáló, félretájékoztató akciók ellen és úgy kell eljárnia, hogy a Nyugat által tett vállalás e térségben látható legyen”.

„Üzenetünk világos: az Európai Unió kitart igérete mellett, ami a jővőbeli bővitést illeti és „teljes mértékben elkötelezett marad a térség stabilitása és fejlődése mellett. Óhajom az, hogy az európai vezetők ismételten tegyenek tanubizonyságot a nyugat-balkáni országok európai perspektiváiról”, szögezte le Donald Tuks.

Frederica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője a múlt héten Montenegróba, Macedóniába, Albániába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Koszovóba látogatott.

Az emlitett országok elkötelezték magukat az EU-hoz közelitő folyamatban, mig Montenegró, Macedónia, Albánia és Szerbia már megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel, noha az EU bővitésére korábban, mint 2019 nem kerül sor.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto:Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.