Az Európai Bizottság nem köteles egy polgári kezdeményezés nyomán jogalkotási javaslatot előterjeszteni

Az Európai Bizottság nem köteles egy polgári kezdeményezés nyomán jogalkotási javaslatot előterjeszteni, közölte hétfőn az Európai Unió Birósága, az abortusz-ellenes európai aktivisták által benyújtott kereset elbirálása kapcsán, tájékoztatott a Reuters hirügynökség.

Az Európai Unió Birósága leszögezi: Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy konkrét jogi intézkedések előterjesztésére kérjék az Európai Bizottságot, ha az illető polgári kezdeményezés szervezőinek sikerült összegyűjteniük legalább egymillió aláírást legalább hét uniós országban, de igy is a Bizottság nem köteles eleget tenni egy ilyen kérésnek.

Az abortusz-ellenes európai aktivisták minden olyan tevékenység – mint a kutatás – betiltását kérték az Európai Bizottságtól, amelyek az emberi magzat megsemmisitéséhez vezetnek, valamint a terhesség megszakitásának közvetlen vagy közvetett finanszorizását.

Az Európai Bizottság 2014-ben közölte, hogy nem lép semmilyen irányban még akkor sem, ha e kezdeményezés támogatására összegyűjtik a szükséges aláirásokat.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: ATV

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.